OS-mästarna i virusets epicentrum
”Det är krig hemma”
Uppdaterad 2020-03-21 | Publicerad 2020-03-20
Sofia Goggia och Michela Moioli vann OS-guld 2018.
Nu, två år senare, är de omringade av död och förtvivlan i coronavirusets epicentrum Bergamo i norra Italien.
– Utanför kyrkogården står kistorna staplade, det finns ingen som kan begrava dem, säger Moioli vars farmor är en av de som dött.
För nio månader sedan stod Sofia Goggia och Michela Moioli uppe på scenen, inför nästan 100 IOK-ledamöter, och ”dabbade” unisont. Därmed hade de båda en liten del i Milano/Cortinas vinst över Stockholm i röstningen om vem som skulle arrangera vinter-OS 2026.
Den bilden känns avlägsen i dag.
Båda italienskorna är isolerade i sina hem runt Bergamo i det hårt virusdrabbade Lombardiet.
Moiolis farmor dog efter att ha fått corona och hennes farfar intensivvårdas.
Alla familjer har minst en drabbad, uppskattar hon.
”Det är krig hemma”
– Det är krig hemma. Staden är helt övergiven. De enda ljuden du hör är från kyrkklockan som ringer för de döda eller ambulanser, säger snowboardstjärnan enligt AP.
I Lombardiet har många människor dött till följd av viruset. Familjer har berövats avsked från sina smittade och sjuka anhöriga, och även traditionella begravningar.
Kyrkogården i Bergamo är så överbelastad av antalet döda att militära lastbilar har fått transportera 65 kroppar till en angränsande region för kremering den här veckan, skriver AP.
– Sjukhusen, framöver allt i Bergamoområdet, håller på att falla i hop. Tanken på att så många äldre människor går igenom tuffa dagar med ensamhet och förtvivlan är hjärtekrossande, skriver Goggia på Instagram.
Vann för sin hemstad
Moioli som vann guld i snowboardcross i Pyeongchang-OS, tvingades lämna sitt hem nära Bergamo i slutet av januari för att undgå karantän och kunna avsluta världscupsäsongen.
Efter att ha säkrat sin tredje totalseger i världscupen vann hon den avslutande tävlingen i Schweiz för en vecka sedan.
Efter loppet brast hon ut i tårar och sa att segern var för hennes hemstad. Några dagar senare dog hennes farmor, Camilla.
– Begravningen varade i fem minuter. Det fanns inte ens tid för att samla familjen. Nu ber vi för farfar Antonio. När allt detta är över kommer det bli ännu bättre att vara italienare. Människor kommer bli bättre, mindre själviska, säger hon enligt AP.