Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

”Det är absurt”

Publicerad 2013-11-06

Politikerna rasar mot beslutet att porta SVT

SVT får varken sända eller göra intervjuer med de aktiva under OS.

Nyheten blåser liv i diskussionen om Sverige ska införa en lista på sportevenemang som måste sändas i kanaler som alla kan se.

– Det som händer är absurt, säger Lars Ohly (V).

SVT kommer inte att sända vinter-OS i februari.

De får heller inga ackrediteringar som låter dem göra intervjuer på arenorna och ser i nuläget bara ut att kunna visa sekundkorta höjdpunkter från spelen. I stället kommer tävlingarna att visas i sin helhet i MTG:s kanaler Viasat, TV3 och TV6.

Nyheten tangerar en politisk fråga: ska de största sporthändelserna alltid sändas i kanaler som alla kan se?

”De struntar i det”

Förra våren krävde en majoritet av riksdagen (S, MP, V och SD) att regeringen skulle utreda om en så kallad evenemangslista ska införas i Sverige. Liknande lista finns exempelvis i Belgien och Storbritannien och reglerar att fotbolls-VM och OS måste visas i tv som når den breda allmänheten.

Snart har ett och ett halvt år gått sedan omröstningen. Lars Ohly (V) tycker att regeringen, som alltså röstade emot evenemangslistan, har dröjt för länge med utredningen.

– Vi har fattat ett beslut som de högaktningsfullt verkar strunta i, så vi måste lyfta frågan igen, säger Ohly och fortsätter:

– Det som hänt visar på det absurda i att låta bolag som kan låsa in evenemang ta hand om dem. Nu har det gått för långt: man förbjuder SVT att bedriva journalistisk rapportering.

Om evenemangslistan införs återstår en tolkningsfråga: TV3 och TV6 når uppåt 99 procent av svenska folket medan betalkanalen Viasat ligger betydligt lägre – så kan man säga att sändningarna från Sotji når allmänheten?

”Har inte kännedom”

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) säger att det inte går att besvara eftersom ”exakt hur de kommer att sända vinter-OS har vi för närvarande inte kännedom om”. Hon är tveksam till om en evenemangslista behövs.

– När Myndigheten för radio och tv redovisat sina förslag återkommer jag med besked om huruvida en evenemangslista bör upprättas eller inte, säger hon.

Så varför dröjer utredningen?

– Utredningen dröjer inte! Myndigheten för radio och tv ska enligt regeringens anvisningar redovisa sitt uppdrag senast den 15 november 2013.