En god och en dålig nyhet för poker

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-05

Hemkommen igen från Spelakademin i Visby kan jag konstatera att den som vanligt var välarrangerad, men också att det alltjämt är seeeeegt i branschen.

När jag 1997 var med första gången var spel på internet fortfarande en kuriositet, politikerna önsketänkte om att styra våra spelvanor, och ”fat cat”-mentaliteten hos aktörerna var påtaglig. Nu, tolv år senare, märker jag en gradvis anpassning till verkligheten.

Inte minst gällde detta när ämnet återbetalningsnivån flera gånger kom upp. Ska bara 50% av insatserna gå tillbaka till spelarna i form av vinster, som med stryktipset, eller runt 70% som i V75, eller över 90% som i kasinospel? Meta Persdotter, vd på Svenska Spel, kommenterade att ”Våra sportspel och stryktipset kommer vi definitivt att se över; om vi ska lyckas ta vårt ansvar fullt ut behöver vi ha en vettig återbetalningsnivå.”

Dock var poker inte något prioriterat ämne i Visby.

Jag hann få ett samtal med Ellen Hausel Heldal, kansliråd på Finansdepartementet där man som bäst tar fram underlaget för den spelproposition som regeringen lägger fram sent i höst eller under våren 2010, och kan sammanfatta situationen med att jag har en dålig nyhet och en god nyhet.

Den dåliga nyheten är att Finansdepartementet är bundet till underlaget och slutsatserna i spelutredningen från i december. Det innebär att den kommande propositionen inte innehåller några mirakelräddningar, utan en rekommendation om att Svenska Spels nätpoker ska bli den enda tillåtna, och att det inte blir tal om några godkända livepokerklubbar runtom i landet.

Den goda nyheten är dock att propositionen, även om den röstas igenom i riksdagen, sannolikt kommer att få liten praktisk effekt på de tre, fyra närmaste årens poker. Efter FRA-debatten samt fler än hundra kritiska remissvar vilar en peststämpel över talet om att blockera ip-adresser. Inget parti kommer att riskera valet 2010 på den frågan. Då är det troligare att propositionen innehåller ett förslag om att förbjuda banktransaktioner till och från utländska spelsajter, något som tekniken dock inte får några problem med att komma runt. Andra faktorer som komplicerar situationen är de två hovrättsdomarna nyligen, konflikten mellan svensk praxis och EG-rätt, och att Tidningsutgivarna envist fortsätter ta in reklam för utländska spelbolag med hänvisning till tryckfriheten.

Grundtipset är alltså att det under de närmaste åren fortsätter att se ut som i dag – eller att det till och med kan bli ännu en utredning, som några av deltagarna föreslog.

På vilket personen snett bakom mig i bänkraderna, och med en framskjuten position inom statens hierarki, väste: ”En utredning till?! Då kommer jag att säga upp mig!”

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln