Kolla om motspelaren är bunden till potten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-08

Läs Dan Glimnes teori

Efter ytterligare ett antal mellanstick har det blivit dags att återvända till min artikelserie om bluffande, och vi ska titta på ännu en situation när du bör avstå från en bluff.

Jag har tidigare tagit upp tumregeln som säger att det är svårare att bluffa en större stapel än din egen: ju flera marker en motspelare har framför sig i relation till vad du har, ju mera benägen är han eller hon, av såväl matematiska som psykologiska skäl, att syna dig.

Främst gäller ovanstående tumregel i turneringar. Går du all-in efter riverkortet och en potentiellt hotfull bräda, kan du få en motspelare att lägga sig om han riskerar hela eller nästan hela sin stapel för att syna dig. Är du däremot uppe mot chipleadern som just då har en tio gånger högre stapel än din och är beredd att säga ”Call” med en axelryckning, så håll igen på bluffarna; då vill du ha in keramiken i överläge, inte i underläge.

Men är du uppe mot en mindre eller lika stor stapel än din egen, och som därför potentiellt är mera lättbluffad, tillkommer ytterligare en faktor som du måste ta med i dina överväganden: nämligen huruvida motspelaren anser sig själv bunden till potten. (”Pottcommittad”, som man ofta säger med en anglicism.)

Det finns en gräns

Ställ dig alltså följande fråga: har han eller hon redan en så stor del av sin stapel inne i potten, att resten av markerna också med automatik kommer att åka in för att syna dig om du försöker med en bluff?

Gränsen för att anse sig bunden till potten går, hos de flesta goda spelare, någonstans mellan en tredjedel och hälften av markerstapeln. Med hälften redan inne har din motspelare ofta pottodds på 3 mot 1 eller kanske ännu bättre; då ska det till övervägande indicier för att man redan är slagen, om man ska lägga sig. Många tycker dock att redan med 30–35 procent av stapeln inne kan man lika gärna löpa linan ut och syna en stor bet eller höjning. Då får det bära eller brista.

Är det stor fara för att din motspelare känner sig bunden till potten, ska du alltså avstå från att bluffa.

Och tänk förstås också på korollariet till ovanstående princip; att du med förstaklassbiljetter på handen i stället för en bluff kan komma åt resten av motspelarens marker, just för att han eller hon anser sig bunden till potten i en given situation.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln