Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-04

Allt om stjärnans återkomst

I kväll gör Peter Forsberg comeback på isen igen.

Sportbladet.se:s Oskar Månsson är på plats i Bjästhallen och följer matchen.

62.13. ...och vinnare är: KB 65! Marcus Edlund heter den store hjälten som gör 8-7. Nu blir det jaga Forsberg i korridorerna. So long!

60.00. Sudden death! Det står 7-7 efter tre perioder och nu väntar en tiominutersförlängning där första målet avgör. Sett till hela matchen har Modo förstås varit det bättre laget, men KB 65 visade mest vilja i slutet. Och hockey är en kampsport, inte sant Niklas Wikegård? Nu drar det igång igen med spel fyra mot fyra. Ingen "Foppa" på isen dock.

58.00. Målskytten Marko Toukko åker ut och hemmalaget får ett power play. Där skapar man en alldeles fantastisk chans men Björn Lindholm lyckas på något sätt missa öppet mål från en meter. KB-forwarden lär drömma mardrömmar om det där...

52.00. 7-7! Marko Toukko sätter kvitteringen i krysset.Varpå det blir alldeles tyst i hallen. Till och med ljudet från trumman - som det bankats på under hela matchen - försvinner.

48.00. Andreas Salomonsson hittar plötsligt Forsberg med en snabb pass. Men avslutet går mitt i magen på Erlander som inte har några problem att hålla pucken. Det var "Foppas"

andra avslut på mål - det första, som kom i slutet av första perioden, var inte särskilt farligt.

KB 65 skapar en riktigt farlig chans men Modokeepern Mike Morrison får undan pucken i sista sekund. Och i momentet efter blir hemmalagets Axel Rödström för het och drar på

sig en onödig utvisning för tripping. Fördel Modo nu.

45.00. Modo, med "Foppa" på isen, inleder med dubbla power play. En del chanser skapas, med Mattias Erlander i hemmamålet står pall. Alltjämt 7-5... eller inte alls!

Precis när KB 65 blir fulltaliga trycker Tommy Wargh in 7-6 från nära håll.

PERIODPAUS. Modo gjorde ytterligare ett mål i slutet av andra perioden. Ville Snellman är sannerligen ingen van målskytt - men det var finnen som satte 7-5 och därmed gjorde sitt andra mål. För den som är bra på att räkna är det ganska lätt att förstå att Modo alltså gjort fem mål mot KB 65:s enda. Sammanlagt har fyra mål hämtats in av de sex som var försprånget från början. Det är inte alls givet som vinner till slut, men jag tippar Modo-seger, lite fegt sådär.

För den som inte känner till bakgrunden till 6-0-överläget från start så handlar det om ett handikappsystem som finns i distriktsmästerskapet. För varje steg i divisionstrappan:

ett mål per period. Två serier skiljer lagen emellan, vilket innebär två mål per period och sålunda sex totalt. Så, nu har vi det utrett.

Forsberg i andra: sämre än i första. Kom igen nu, Peter!

37.00. Modo har reducerat till 7-4 genom Patrick Yetman, elegant framspelad av Per Svartvadet. Just de två är Modos bästa spelare efter drygt halva matchen.

"Foppa", som spelar i kedja med Jeff Ulmer och gamle polaren Andreas Salomonsson, sa igår att han och Andreas åkte runt som yra höns på isen utan att hitta varandra. Jag tänker på det när jag ser duon på isen - de hittar verkligen inte varandra. Men för att liknelsen med hönsen ska bli hundraprocentig krävs det någon slags intensitet, tycker jag. Så... lugna höns? Bra är det i alla fall inte - även om Modo som lag fått upp farten något.

32.00. 7-3! Ville Snellman kommer fri och lurar KB 65:s målvakt Mattias Erlander - som har förflutet i Modo. Precis som de flesta hemmaspelarna verkar ha, på ett eller annat sätt. Modo kryper närmare alltså - men räcker det? En växel till lär behövas. Inte minst från Forsberg, som tar det väldigt lugnt på isen.

27.00. Jämn inledning på andra perioden. Inga riktigt heta chanser. Det borde tända till snart, inte minst för att de gamla Modohjältarna Mikael och Tommy Pettersson, som låg bakom reduceringen, nu alltså spelar i KB 65.

Mikael jobbar till och med för sin gamla klubb Modo, som säljare på marknadsavdelningen. Innan match frågade jag honom hur varumärket Modo skulle påverkas av en förlust mot KB 65.

– Nja, inte så jäkla mycket tror jag, sa han med ett skratt. Det har han sannolikt rätt i. Men nog borde det finnas en del presige, alla gamla klubbkompisar emellan?

PERIODPAUS. Det blev lite intensivare precis mot slutet, men faktum är att Modo inte på något sätt är självklara vinnare. Hittills står KB 65 upp riktigt bra och med bara två Modomål mot ett från KB (vilket alltså innebär 7-2 totalt) i förstaperioden är elitserielaget långt efter kalkylen.

Forsberg har inte gjort något större väsen av sig. Det är svårt att säga om han känner av fotskadan något eller om han mjukstartar av någon annan anledning. Särskilt mycket händer i alla fall inte. Men för de flesta i Bjästahallen tror jag hans blotta närvaro räcker. Dessutom känns det som om det kommer hända något spektakulärt snart från nummer 21 - det liksom bara måste det. Jag fick tipset av kollega Wennerholm innan avfärd att ta på mig dunjackan. Någon sådan äger jag inte, skåning som jag är, men långkalsonger och trippla tröjor blev det inför resan till Ångermanland. Det har visat sig vara helt onödigt. I Bjästa Ishall finns det en varm kafeteria där man upprättat ett provosoriskt pressutrymme. Klart godkända hamburgare, dessutom.

15.00 Nu börjar man känna igen Forsberg. Eller åtminstone så fick man en glimt av hans genialitet på isen. Från favoritpositionen bakom mål slog han en patenterad passning mot första stolpen - precis i samma ögonblick som man trodde att han skulle runda målburen. Jag vet inte hur många mål genom åren som tillkommit precis på det sättet.

Nu lyckades det inte, kedjekompisen Jeff Ulmer hann inte riktigt fram. Men det känns plötsligt lite verkligare - att superstjärnan "Foppa" spelar igen. I Ångermanlands distriktsmästerskap.

7.00 Det tog bara 1.56 innan Modo tog led... förlåt, reducerade till 6-1. Per Svartvadet gjorde målet, även om speakern sa något annat. Och ett litet tag senare satte Patrick Yetman 6-2. Modo gör lite som man vill på isen utan att förta sig.

Foppa så här långt: inget vidare. Ett par-tre kontakter med pucken utan att uträtta något speciellt.

...men nu blev det plötsligt spännande! Ex-Modoiterna Tommy och Mikael Pettersson samarbetar framför mål och den förstnämnde sätter 7-2. Får se om det får fart på matchen.

Matchstart Nu är Sportbladet på plats i Bjästa Ishall! Jag (Oskar Månsson) förbereder mig på en kontrasternas afton. En liten trång, mysig idrottshall där lagens klackar sjunger "Peter

Forsberg går på vatten" tillsammans. Så långt ifrån man kan komma ifrån "Foppas" vanliga hockeymiljö med andra ord. Men det där visste ni redan.

Just nu spekuleras det i huruvida det 6-0-försprång KB 65 har vid matchens start kommer att räcka. Hittills har jag snappat upp tipsen 8-12 och 6-10. Inte mycket tilltro till hemmalaget alltså.