Trean Kittel: Nu reser vi i första klass
Uppdaterad 2019-08-20 | Publicerad 2018-12-01
Tuffare, kaxigare och med det även framgångsrikare.
Svensk dressyr tar stadiga kliv framåt i den hårda internationella konkurrensen.
– Vi ska inte be om ursäkt och bara vara medresenärer. Nu reser vi i första klass och får respekt, säger Patrik Kittel efter tredjeplatsen i lördagens GP.
Brons i EM i Göteborg förra året och ytterst nära ett VM-brons nyligen i USA. Bättre kan inte tillståndet i svensk elitdressyr illustreras.
Men det ska inte stanna där. Till OS i Tokyo är målet medalj.
– Har man inga drömmar når man heller inte sina mål. Svenskar är otroligt artiga till naturen, vilket är härligt, men ibland behövs det lite jäklaranamma i dressyren och det har vi fått mer av. Vi har också ett mycket klarare system, en klarare träningslinje, vi tar fram bra hästar, säger Kittel, trea i lördagens GP med Delauney.
Han jämför med Tyskland, den dominerande nationen i dressyr.
– De är egentligen inte bättre än vi, men de har genom åren byggt ett säkert system som fungerar. Det är lite det vi försöker göra nu. Den stora skillnaden nu är att vi vågar och inser att vi faktiskt är bra, säger Kittel.
Brinner för sporten
I flera år har han varit en av de ledande landslagsryttarna, men hans engagemang har sträckt sig långt utanför det egna tränandet och tävlandet. Han brinner för sporten och dess utveckling och det har gett resultat.
Med hjälp av starka sponsorer har han byggt upp en verksamhet för att utbilda och stötta lovande unga ryttare. Med ett stort bilföretag i ryggen bjuder hästshowen i Friends arena numera på Top 10-tävlingen.
Där är Kittel initiativtagaren och fixaren, den som ligger på kollegorna i världstoppen att göra ett besök långt norrut några veckor före jul.
Werth vinner och hyllar
Världstjärnan Isabell Werth, med bland annat tio OS-medaljer, har troget tackat jag till Kittels inbjudan.
Hon hyllar arrangemanget.
– Jag gillar verkligen den här showen. Man får alltid en känsla här att ridsport är populärt och viktigt i Sverige. Det är mycket publik och en fin atmosfär, närmast elektrisk för både ryttare och hästar.
Med topphästen Weihegold vann hon förstås. Överlägset, dessutom. 82,783 betydde att hon för 13:e gången i karriären kom över 80 procent. Även Dorothee Schneider, Werths landslagskompis, smet förbi Kittel och tog andraplatsen med 78,196 på Sammy Davis Jr.
Först ut av de tio ekipagen fick Kittel ut det mesta av Delauney, den tolvårige valacken som inte tävlat internationellt sedan i april. Domarna var med på noterna och gav 77,652 procent för prestationen – nytt personbästa för ekipaget.
– Jag har nog inte sett den hästen bättre, säger Bo Jenå, dressyrlandslagets förbundskapten.
Kittel belåtet:
– Det kändes väldigt simpelt, inte en svettdroppe. Det var liksom: "okej, nu går vi in och gör det". När jag värmde upp var det ganska rörigt, så det var inte helt lätt eftersom han inte har tävlat på ett tag.
Missar för Nilshagen
Therese Nilshagen och VM-hästen Dante Weltino kom däremot inte överens och landade en bra bit under kapacitet. Dante snubblande vid ett tillfälle, det kom några missar här och där men 76,543 procent räckte till femte plats.
Tinne Vilhelmson Silfvéns 75,283 och åtta på Don Auriello var helt okej, till och med lite över förväntan.
– Jag är jättenöjd. Som vanligt klarade jag inte den första halten, men det känns som att han bara älskar att komma in på den här arenan.
Juliette Ramel hade en tyngre dag på Wall Street, fick nöja sig med 71,522 procent och slutade sist av de tio ekipagen.
Under söndagen avgörs küren, det fria programmet.
– Det ska bli jättespännande. Jag tror att det kommer att bli en kür utan dess like. Publiken och alla tv-tittare kommer att få se absolut världsklass, säger Kittel.