Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Så ska vi få dem att stanna i Sverige

Nu är den igång.

Värdens bästa hockeyliga – NHL.

Aldrig har så många unga svenska hockeyspelare lämnat för spel i Nordamerika och NHL.

Tyvärr.

Jag ser en attitydförändring hos unga svenska hockeyspelare som svenskhockey måste ta på allvar.

Det är nu fjorton år sedan jag spelade i NHL, men jag måste erkänna att bilderna jag har i huvudet är som om det var i går.

Jag kan fortfarande få rysningar och komma på mig själv hur jag drömmer mig bort och får den där pirrande känslan av att nu börjar det.

Det är något speciellt med NHL starten. Men vad innebär det att spela i värdens bästa liga – NHL. 82 grundseriematcher ska spelas på sex och en halv månad, det blir tre till fyra matcher i veckan.

Resorna avlöser varandra och det finns inga internationella break, eller andra uppehåll där du kan vila eller rehabilitera dig, utan det rullar på. Det är ett långt monotont maraton-lopp där du förväntas prestera i varje match – annars byts man ut och en annan får chansen.

Det är en tuff värld där spelare kommer och går. Det står alltid spelare på kö som vill ta din plats.

Media en anledning

Alla spelare kan göra en bra match eller spela bra i en vecka men utmaningen är att prestera vecka ut och vecka in under en lång säsong. Det är den här miljön alla unga svenska spelare drömmer om att få spela i.

NHL kan vara en dröm, men det kan också vara en mardröm om du inte presterar. Att lyckas slå sig in i NHL och få en karriär är få förunnat.

Trots det har det aldrig lämnat så många svenska ishockeyspelare tidigare för att försöka ta en plats i NHL.

Jag ser en trend i svensk ishockey där de unga spelarna vill till Nordamerika fort som fan. Spelarna vet att det inte är en genväg, utan att det är en annan väg, där man får en upplevelse på köpet.

Alla kurvor för svenska spelare i dem nordamerikanska ligorna som NHL, AHL, WHL, NCAA pekar rakt upp. Hur har den här attitydförändringen hos unga spelare förändrats så snabbt?

Jag ser flera anledningar till det. Den första är media.

Numera får de unga spelarna så mycket information via TV, tidningar, nätet, sociala medier och agenter att det inte finns någon oro över hur det funkar där borta.

Spelarna har full koll på vart de kommer och hur det funkar. Det andra är att ishockeyn i Nordamerika har förändrats de senaste åren till det bättre för svenska ishockeyspelare där tekniken, skridskoåkningen och spelförståelsen är någonting som uppskattas mer i Nordamerika. Det tredje är att man inte ser ner på AHL längre. Numera är den en utvecklingsliga där NHL-lagen utvecklar sina spelare. Det har gjort att nivån på spelet har höjts enormt och där med är en bra utvecklingsmiljö för unga svenska spelare.

Jag blir orolig

Det fjärde är att spelarna vet att de inte blir sämre av att åka över för att ta chansen att nå sin dröm och spela i NHL. Sverige står kvar och de kommer garanterat få ett kontrakt med ett SHL lag när de kommer hem.

När jag ser den här attitydförändringen hos de unga spelarna blir jag orolig för svensk ishockey, för svensk ishockey har inte råd att tappa så här många talangfulla svenska spelare varje år utan att det kommer påverka vår hockey negativt i framtiden.

När jag pratar runt bland spelare, agenter och scouter så finns det inget facit på hur man ska göra och vilken väg som är bäst att ta för att nå sin dröm, utan det är givetvis individuellt.

Inte ute efter att såga

Men det alla är överens om är att svensk ishockey inte kan förlora så många spelare varje år utan att det kommer bli en kvalitetssänkning. Jag har inget facit på vad svensk ishockey kan göra för att behålla dem unga spelarna längre men det jag tror måste ske är en ny utformad juniorliga som tv-sänds. Det skulle attrahera både tränare och spelare plus att kvalitén skulle höjas.

Jag är inte ute efter att såga det fina arbete som svensk ishockey gör och jag kan med övertygelse säga att stanna kvar och spela i det svenska systemet hela vägen upp i Tre Kronor är en mycket bra väg att gå för att klara av att ta steget till i NHL.

Men hur når vi fram till de unga spelarna och övertygar dem att den svenska vägen är den bästa vägen?