Den urgamla frågan: tur eller skicklighet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-01

Dan Glimnes pokerteori

I den nyligen avslutade rättegången i Grebbestadsmålet togs, i första instans, bland mycket annat också upp den segslitna frågan om huruvida poker i huvudsak är ett skicklighetsspel eller ett turspel.

Försvaret valde att gå på linjen att turneringar – som inte existerade när den rådande­ tolkningen av lagen antogs för många år­tionden sedan i Sverige – har ett avgörande skicklighetsinslag. Rätten tassade dock runt ett ställningstagande här, och höll sig till de statliga myndigheternas ryggmärgsreflex att poker är att jämställa med lotterier.

Hur ser det då ut i till exempel pokerns födelseland USA? Ett utslag som spelets anhängare älskar att citera är det från 1989

i Kalifornien, när en domare dömde att ­poker är ett skicklighetsspel, och därmed lät delstatens berömda kortklubbar som Commerce och The Bike fortsätta bedriva sin verksamhet. I delstaten Colorado däremot har olika domare, i olika mål, dömt både för och emot poker som skicklighetsspel.

Pokerproffs ett yrke

En sak som förtjänar att påpekas är att amerikanska Department of Labor (arbetsministeriet) år 2006 godkände ”professionell pokerspelare” som yrke! Det hade knappast gjorts om man inte kunnat försörja­ sig på det.

Nyligen publicerades en intressant studie utförd vid Case Western Reserve University­ i Cleveland. I den tog man två grupper studenter utan tidigare pokererfarenhet och lät dem spela poker mot ett datasimuleringsprogram, den ena gruppen efter att ha tränats i några grundläggande teoretiska ­pokerstrategier. Inte oväntat klarade sig den gruppen avsevärt bättre än den andra!

Själv skulle jag bland annat vilja peka på två ovedersägliga argument till förmån för poker som skicklighetsspel. Det ena, oväntat nog, är att det i poker faktiskt är möjligt att helt säkert förlora genom idiotiskt spel; den utgången kan man däremot inte garantera i till exempel roulette, lotterier eller på tipset!

Det andra är att i poker vinns majoriteten av potterna utan att vinnaren visar upp sina kort, genom att motspelarna fattar beslutet att lägga sig; går det då att juridiskt argumentera att poker är ett lotteri? Mig veterligen har ännu ingen tagit hem högsta vinsten i Lotto utan att vifta med den rätta kupongen.

Domen i Grebbestadsmålet har nu överklagats. Det blir intressant att följa fortsättningen.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln