Bluffar, del 1: Pokerpsykologins grunder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-02

Dan Glimnes pokerkrönika

Välkommen till ett nytt pokerår, och till ett klassiskt ämne som jag nu ska ta upp i en serie avsnitt framöver – dock varvat med kommentarer till dagsaktuella företeelser och annat inom poker, förstås – nämligen bluffen.

Det finns knappast något som så förknippas med poker som bluffandet... och knappast heller något som blivit så överskattat, uttjatat och missförstått.

Många amatörspelare har förtittat sig på vildavästernfilmer och inbillar sig att de liksom hjälten kan bluffa ut bovarna i det avgörande ögonblicket, och därmed inte bara få tillbaka ranchen utan också bli gift med sheriffens vackra dotter.

Människor som sällan eller aldrig spelar poker tror gärna att bluffen är det centrala. När den svenske elitspelaren Christer Björin den 1 maj 1997 intervjuades i TV-programmet Aschberg & Co, efter att ha kammat in 1,3 miljoner kronor i en turnering i Las Vegas, löd den första frågan han fick: ”Hur kan man se att en motspelare bluffar?”. Och när Stu Ungar gästade The Merv Griffin Show i amerikansk TV dagen efter att han 1980 tagit sin första VM-titel, inleddes konversationen lika stilenligt med frågan ”Bluffade du mycket?”.

Bluffandet är pokerns essens

Och ändå är bluffen onekligen själva essensen av pokerspelandet. Den ligger på lur i varje giv. Den kan vara noga förberedd från första kortet och slå ihop som en björnsax på slutet, eller elegant fångas i flykten när tillfället uppenbarar sig.

Bluffandet är emellertid bara en aspekt av allt det mångskiftande som ryms inom begreppet pokerpsykologi. Det är inte att undra på att Nordisk Familjebok i sin upplaga från 1915 entusiastiskt karakteriserar spelet med orden ”...ger upphov till många djärfva kupper”.

Men vad är då pokerpsykologi? Minns att du spelar mot människor, alla med olika förmåga att ta till sig information och bedöma situationer. Oavsett hur bra du behärskar pottodds och tekniska finesser i spelet – och det är här lika bra att ännu en gång understryka att vinnande poker vilar tungt på matematisk grund – kommer det gång på gång att dyka upp situationer i poker när korrekt långsiktig strategi dikterar att du avviker från korrekt taktik just då – och det är HÄR, i området mellan de två, som pokerpsykologin existerar.

I kommande avsnitt ska vi fördjupa oss mera i ämnet!

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln