På väg mot ännu bättre turneringsregler

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-11

Dan Glimnes pokerteori

LAS VEGAS.

När dessa rader skrivs spelas just nu dag 2B i huvudnumret i detta WSOP, ”The $10,000 World Championship No-Limit Texas Hold’em” som det kallas i listorna – alltså världsmästerskapet i poker. Tekniskt sett är det i år inte mindre än tolv turneringar som har status av världsmästerskap inom olika discipliner, från Omaha pottlimit till sjukorts stötpoker; men ”the main event”, som man kort och gott säger här, är förstås årets mest mediabevakade och prestigefyllda turnering alla kategorier inom poker.

Inom Harrah’s Entertainment har man utökat antal bord, fintrimmat organisationen och genomfört en mängd praktiska förbättringar, som till exempel att hålla diskarna där man anmäler sig till de sammanlagt 55 olika turneringarna åtskilda från tävlingslokalerna. (Och det är inte småpengar som man hanterar – sammanlagt är det motsvarande en miljard kronor som ska omfördelas här i WSOP.)

Motspelarna under klockan

En annan sak man till sin glädje kan notera är att Harrah’s lagt ned stor omsorg på är det nya reglementet – och har offentliggjort det på nätet i god tid, så att alla deltagare i förväg ska kunna veta om exakt vad som gäller. Ett exempel är att ännu förra året var regeln om när man fick sätta en motspelare under klockan vagt utformad och ledde till en hel del friktion vid borden, för att inte säga incidenter; då kunde en del hetsiga spelare hojta ”Time!” efter att motståndaren bara hunnit fundera några sekunder.

Men stora beslut måste ibland få ta sin tid; det är en del av poker att noga studera motspelaren i sådana turneringsavgörande situationer, och leta efter tecken på svaghet eller styrka.

Nu specificerar reglerna klart och tydligt vad som gäller:

”När en rimlig tidsrymd, vilken inte får vara mindre än tre minuter, förflutit och en klocka har begärts...”

Det finns även ett antal andra ting som klargjorts i och med årets nya turneringsregler i WSOP, och många med mig välkomnar dem. Poker är en världsomspännande företeelse, och här i Las Vegas har jag suttit vid samma bord som medspelare från Argentina till Österrike.

Det är med ett enhetligt, internationellt accepterat regelverk som spelet kan kräva rejäl respekt från lagstiftare och politiker – och WSOP är ytterligare ett steg på vägen.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln