Upplagt för mygel och missförstånd

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-09-01

Ingen skulle göra upp ett villaköp på telefon.

Men det är precis vad som händer i pokervärlden varje dag.

Det är som upplagt för konflikter, missförstånd och mygel.

Den färske världsmästaren Jamie Gold har blivit stämd. Någon hävdar att det finns ett muntligt avtal om att dela på Golds förstapris på 86 miljoner kronor. Det ska tydligen finnas ljudupptagningar från en telefonsvarare där Jamie Gold intygar avtalets existens.

Man ska alltid vara försiktig med att ta parti innan alla fakta ligger på bordet, men att myndigheterna fryst vinstpengarna tills ärendet avgjorts i domstol tyder på att det finns bärighet i kraven.

Snarare regel än undantag

Det är vanligt att pokerspelare säljer procent av sig själv i dyra turneringar. Det är ännu vanligare att pokerspelare byter procent med varandra. Och att det är snarare en regel än ett undantag att man gör en deal om prispengarna när det är två eller tre spelare kvar.

Jag har sett det mesta i pokervärlden, men jag har aldrig ens hört talas om ett skriftligt avtal två spelare emellan.

Det kan slå åt andra hållet också. För många herrans år sedan sålde jag tio procent av mina eventuella vinster i poker-SM till en före detta kompis. Det blev ingen framgång och när jag frågade om betalning så hade han minsann inte köpt några procent av mig.

Det finns ett enkelt sätt att undvika sådana här soppor. Den som säljer procent ska ta förskottsbetalning och avtalet bör nedtecknas och skrivas under av båda parter och gärna ett vittne.

Det finns ytterligare ett viktigt argument för att sätta ner alla avtal på papper. Skattemyndigheten vill att du ska betala 30 procent på dina pokervinster utanför EU. Hur ska du kunna övertyga dem om att du faktiskt inte vann hela förstapriset utan att du gjorde en deal när det var tre spelare kvar och vidare att du bytte 20 procent med en spelare när ni var 27 kvar?

Lyckas du med det konststycket har du en fantastisk talang för poker. Då skulle jag vilja ha procent i din framtida pokerkarriär. Ska vi säga 15 procent rakt av?

Ken Lennaárd är pokerproffs och ordförande i Svenska pokerförbundet

Följ ämnen i artikeln