Hoppa till innehållSportbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Golfens himmel – och helvete

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-13

Här är berättelsen om Old Course – golfens heliga mark

Anrika Old Course i lilla St. Andrews, Skottland, är världens äldsta golfbana.

Här spelades British Open redan år 1873 och den här veckan är det dags igen.

Åtta svenskar finns med i startlistan i tidernas mest legendariska mästerskap. Sportbladets Thomas Tynander berättar historien om golfens heliga mark.

Följ ämnen
Golf

De betande fåren gömde sig från havsvinden genom att gräva ner sig i sanddynerna.

Kaninerna tog skydd i sina hålor.

Och skapade en golfbana.

För dagar när kustvindarna var stilla valde många av de boende i lilla St. Andrews att kliva genom stadsmurarna och spela något de kallade ”golff”, eller ”gouff”, ”gowf” eller till och med ”kolf”. Hur den där nya sällskapsleken stavades var inte så noga för 600 år sedan, trots att det bara några årtionden tidigare, år 1412, i just St. Andrews etablerades Skottlands första universitet.

Puttade i kaninhål

Det som liknade dagens golf blev snabbt populärt, redan tidigt på 1400-talet. Fåraherdarna var först, när de på väg hem från sina arbetsdagar tävlade om att stöta ner stenar, med sina käppar, i de oändliga antalet kaninhål. Fårens sandvaggor blev perfekta hinder för den som inte hanterade käppen väl.

Den tidiga golfen blev faktiskt så populär att det till slut förbjöds av tre kungar i rad, med start år 1457. Folk skulle syssla med annat, ansåg monarkerna.

Först år 1502 hävdes spelstoppet, av kung James IV, som köpte ett eget set av golfklubbor just i St. Andrews några somrar senare.

Några årtionden senare bestämde de styrande i St Andrews att området med gräs och sanddyner närmast havet skulle användas för fritidsaktiviteter – ”för all framtid”. Det blev golf.

En av de första personliga texterna om golf är hämtade från år 1574, i St. Andrews. Studenten James Melville skrev i sin dagbok att hans far hade ordnat ”med klubba och bollar för golf men inget för handtennis eller att kunna dricka på puben”.

Då hade the Society of St Andrews Golfers funnits i 20 år. Drygt två decennier senare bytte de namn till the Royal and Ancient Golf Club, som än i dag styr över golfens regelverk.

På 1600-talet kallades St. Andrews i kungliga kretsar för ”Metropolis of golf”.

Enorm green med två flaggor

År 1764 bestämde R&A att golf skulle spelas över 18 hål, och inte 22 som på Old Course, som ju var organisationens första officiella bana.

Att det från början spelades 22 hål beror på att det fanns tolv hål - där tio av dem spelades åt båda håll. Old Course ligger längs vattenkanten och när spelarna var längst bort valde de att spela samma väg hem – mot spelriktningen, och på samma greener som de använt tidigare. Varje green var enorm i storlek och med två hål, med vit flagga för första nio och röd flagga för sista nio. Men det där skapade förstås kaos och så småning, i mitten på 1800-talet, valde man att anlägga nya hål, parallellt, för hemvägen.

Men då hade fåren och kaninerna skrämts på flykt för länge sedan.

Golf var sedan länge en organiserad idrott som spred sig över Europa och sedan, genom kolonialisering, även länder i andra kontinenter.

År 1873 spelades British Open, eller the Open som de säger här, för första gången på Old Course.

Veckans turnering blir den 27:e i ordningen, i lilla St. Andrews där det mesta i folks vardagsliv än i dag kretsar kring golfen.

Golf var en stor vintersport, förr. Det skulle dröja till utbyggnaden av järnvägen och turism i St. Andrews innan sporten blev populärast på sommaren, i mitten av 1800-talet. Nyckeln till det blev mekaniska gräsklippare, som kunde se till att det som var fairways inte växte igen under somrarna.

Det var också då som det berömda klubbhuset, golfens mest berömda, byggdes med början år 1854.

Mytomspunna Old Course kittlar en hel golfvärld. Den så ofta hårda vinden är en naturlig del av banan och lurar ofta spelare att beräkna bollens väg helt fel. Dessutom kan bra slag sluta med problem, eftersom pucklarna på fairway kan ge förrädiska studsar – och tvärtom, ibland rädda en spelare med en bra studs åt rätt håll.

Men det är framför allt vinden som i alla år varit en viktig del av golfbanan.

Precis som de 112 bunkrarna.

– Det är lustigt ibland, sa Tiger Woods i går.

– Ibland går man på fairway och tänker ”varför är det en bunker just här”? Men så förändras vinden och då fattar man, den förändrar allt på ett ögonblick. Det är charmen med attt spela här (på Old Course), man hittar ständigt nya bunkrar och fällor, just för att vindarna alltid är så olika. Det är det oförutsägbara med vädret som lockar så många av oss och det är därför vi kommer hit.

Golf på de brittiska öarna, så kallad ”links-golf”, skiljer sig markant från annan golf. Här gäller det ofta att spela bollen lågt i vinden och ibland till och med putta från fairway.

– När jag vann här år 2000 använde jag driver på hål 6 varje dag, för att sen putta från fairway upp på green, berättade Tiger Woods.

– Jag försökte inte ens slå upp bollen i luften.

Spöken och onda bunkrar

På ingen annan plats i Storbritannien har det rapporterats lika många onaturliga händelser som just runt St. Andrews. Oftast har det handlat om spöken och onda andar, i någon av alla de slott, kyrkor eller ruiner, som finns i trakten. Här kastades häxor ut för stupen långt efter medeltiden.

Men även golfspelarna har upplevt det overkliga.

Old Course har med sin oförutsägbarhet knäckt fler stora spelare än någon annan golfbana. Och ofta har det berott på just vindarna eller bunkrarna. Senast the Open spelades här, år 2000, var David Duval tvåa på näst sista hålet – då han behövde sex slag för att komma ur berömda ”the road bunker”. Duval rasade i resultatlistan.

Åtta svenskar spelar veckans British Open.

Patrik Sjöland gör sin femte start, sedan debuten 1998.

Han njuter av varje sekund på den heliga marken.

– Det är alltid kittlande och lite nervöst att spela här, speciellt i the Open, sa han efter sitt träningsvarv i går.

De andra svenskarna höll med, förstås.

– I min värld är the Open i St. Andrews det största man kan uppleva, just med tanke på historien. Det här är klassisk mark, sa Joakim Haeggman som trots en lång karriär spelar sin första British Open här.

Återstår att se vem av världens bästa golfspelare som vinner den anrika turneringen på söndag.

Och därmed blir en del av historien.

Följ ämnen i artikeln