Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

UUÄÄÄH! UNNNNF!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-06-22

Vråla – sista skriket bland tennistjejerna

Maria Sjarapova – ledare av stön-toppen.

LONDON

Maria Sjarapova höjer både temperaturen och ljudnivån i Wimbledon.

Vrålkul?

Nej, tennisvärlden börjar tröttna på ryskans överdrivna stönande.

– Men det krävs en del för att säga något om världens högst betalda idrottsstjärna. Jag har aldrig hört några klagomål, säger svenske domaren Lars Graff.

Drottningen av tennis var tillbaka på Wimbledons centrecourt i går och förlorade bara fyra game i öppningsmatchen mot Nuria Llagostera Vives. Den mäktiga arenan var i det närmaste fullsatt, men det betyder inte att alla har längtat efter Maria Sjarapovas återkomst till konservatismens högborg.

Anledningen är ryskans hysteriska stönande. Inför turneringen sa Allan Mills, en respekterad överdomare med 22 Wimbledon-turneringar på meritlistan, att spelare som hon borde bestraffas.

Häxpipor

Sjarapova svarade i går, och hon gjorde det högre än någonsin. Något liknande har inte skådats, och framförallt inte hörts, sedan Monica Seles dagar. Från läktarplats lät det som att den ryska superstjärnan levererade häxpipor över nätet.

Efteråt fick hon den givna frågan, om hon hade slagit alla tiders vrålrekord. Då ska man veta att Sjarapova för så sent som en vecka sedan, under en match i Birmingham, av domaren blev tillsagd att sänka volymen.

Något liknande har inte inträffat sedan Seles storhetstid.

– Ah, ni frågar alltid om det. Som jag har sagt tidigare: det är inget jag tänker på. För mig har det aldrig varit något problem, svarade Sjarapova skrattande.

Problem

Det är dock ingen hemlighet att det överdrivna stönandet är ett problem för många av konkurrenterna och för tennisen som sport. Nathalie Dechy är en av få som vågar prata om problematiken. Hon har sagt att hon skäms när hon hör sig själv och andra spelare på tv.

I regelböckerna finns dock ingen lösning på problemet. En spelare måste avsiktligt störa sin motståndare för att bli varnad och vad är egentligen avsiktligt?

–­ Motståndaren kan gå till domaren och klaga. Jag ser det inte som ett problem om inte motståndaren ser det som ett problem, säger Lars Graff.

Blivit accepterat

44-åringen har dömt Grand Slam-tävlingar sedan 1987 och dömde Sjarapova så sent som i Öppna franska i år. Han visste vad som väntade inför matchen eftersom han, som alla andra, sett och inte minst hört ryskan spela tennis.

–­ Innan jag dömde henne tyckte jag att det var otroligt. Hon stönade vid varenda poäng, men det låter mer på tv än i verkligheten. Jag tyckte inte att det var så farligt. Det är mycket stönande, men det har blivit accepterat. Sedan krävs det en del för att säga något om världens högst betalda idrottsstjärna. Ingen sa något om Connors heller. Jag har aldrig hört några klagomål. Det vore skillnad om någon skulle börja stöna, som inte har gjort det tidigare, säger Graff.

Koncentration

Sofia Arvidsson, det svenska hoppet i Wimbledon, är själv den tystlåtna typen och medger att hon kan påverkas av det ständiga stönandet.

– Det har hänt att jag har ifrågasatt motståndare som stönar när man själv ska slå, men jag kommer inte ihåg när det var. Personligen blir jag inte så störd eftersom jag är väldigt koncentrerad. Jag brukar inte tänka på det, säger hon.

Sofia är imponerad av tennisspelaren Sjarapova, men inte av hennes högljudda stönande.

– Hon skriker istället för att andas. Jag kan tänka mig att det är störande för publiken.

Stön-toppen

Följ ämnen i artikeln