'Förbjudna' frågan: Hur mår du, Kalla?
Publicerad 2016-02-14
FALUN. Jag ska förklara helgens haveri så tydligt jag kan.
Sveriges största stjärna i längdskidor har kommit nia och sjua i vinterns enda tävling på hemmaplan.
Ändå anses det för känsligt att fråga hur hon mår.
På väg från Lugnet hamnade jag i Charlotte Kallas bakhasor. Hon pratade i mobilen och tågade raskt mot skidstadions utgång. Vid grinden bad en flicka om autograf, vilket Charlotte brukar vara föredömligt generös med, men den här gången passerade hon förbi utan att märka pennan och pappret.
Kalla blev nia och sjua i Falun. Inte så bra, heller inte uselt. Ändå ignorerade hon stora delar av journalistkåren på förbundskapten Rikard Grips inrådan.
– Det blir repetitiva frågor, om och om igen, om hur känslan är. Tycker ni att frågorna är i positiv andemening hela tiden, att det är BRA att du är fyra i världscupen, eller är frågan att du är BARA fyra i världscupen? Man hamnar till sist i ett ekorrhjul, sa Grip.
Presschefen: 'Smaklöst uselt'
Ja, så är det tydligen. Vi reportrar är för negativa i vår bevakning av Charlotte Kalla, därför minskas åtkomsten. Vi reportrar är delaktiga i att hon är besviken och sliten, därför ska hon skonas från oss.
I fredags uppträdde Kalla besvärat på en presskonferens. Säsongen har hittills inte blivit som väntat, sa hon, och det finns mer att plocka ut ur kroppen. Där bröt presschefen Torbjörn Nordvall in med uppmuntrande statistik.
– Notera att Charlotte ligger fyra i totala världscupen och fyra i distanscupen.
Tankarna gick till Idrottsgalan i slutet av januari. Charlotte Kalla medverkade frivilligt i en sketch där några besvikna och arga intervjuer klipptes ihop för att rundas av med sensmoralen att alla kan ha en dålig dag.
Roligt och generöst att Kalla bjöd på sig själv, kunde man tycka. Smaklöst uselt, tyckte presschef Nordvall.
Skulle vi förklara för någon som inte följer längdskidor skulle händelserna låta bisarra.
Charlotte Kalla är 28 år gammal och en av Sveriges största idrottare. Hon har vunnit Jerringpriset, Bragdguldet, två VM-guld och två OS-guld. I ett decennium har hon bevakats av alla Sveriges stora redaktioner och trots att hon gör en mellansäsong kokar intresset.
Efter säsongens enda världscupstävling på hemmaplan vill Sportbladet, Expressen, TT, DN och ett koppel lokaltidningar veta hur hon mår. Inte av privata intressen, utan för att våra läsare undrar.
Det får vi inte.
Håller Kalla med?
I lördags sa damtränaren Mattias Persson att Kalla kanske inte mår så bra i själen av resultaten. I sak inget märkvärdigt, men det går på tvärs med landslagets linje att fjärdeplatsen i världscupen (och distanscupen!) ska ses som något positivt.
Håller Kalla med tränaren?
Det får vi inte veta.
I samma intervju antydde Persson att landslaget vill ha större inflytande över Kallas träning, vilket låter rimligt under en vinter där norskorna verkar ha dragit ifrån. Önskar Kalla ett nytt upplägg till nästa år? Kan det komma på tal att hennes privata tränare Magnus Ingesson delar bördan med Mattias Persson?
Nej, Kalla ska inte svara på frågor. Det blir bara repetition och ekorrhjul av det.
Det går inte att avgöra om det är Kalla, Grip eller Nordvall som har dragit i bromsen. Vi vet heller inte hur pressande det är att vara idol och hjälte när resultaten dalar. Men en linje har ändå passerats när journalister i mixade zoner och på presskonferenser anses skadliga för utövandet.
Har hon floppat då? Är vintern ett misslyckande?
Vi kan svara ja. Charlotte Kalla är specialist på att toppa formen för en specifik vecka och matchar därför Therese Johaugs fjorton mästerskapsmedaljer, men svenskan har inte samma framgångar i världscupen. Johaug vann totalen 2014 och har de fyra senaste åren varit på pallen. Kalla har aldrig nått topp tre, inte ens efter Tour de Ski-segern 2007/08.
Åsikten är fri för alla
I somras höjde Kalla träningsdosen för att prestera jämnare till vintern. I november berättade hon att "det stora målet är att åka bra i totala världscupen. Det vore otroligt stort att kliva upp på pallen i totalen".
Hon kommer inte att lyckas med det, trots Marit Björgens mammaledighet. Två pallplatser, noll segrar, duger inte för att hota den norska topptrion. Kalla är fyra, men de 425 poäng som saknas till Heidi Weng tar hon inte in ens vid seger av den avslutande skidturnén i Kanada.
Vi kan också svara nej. Inte är vintern misslyckad. Kalla ser ut att tangera karriärens bästa placering i världscupen och ordagrant är målet att "åka bra". Det har hon gjort i bemärkelsen att ingen annan svenska – faktiskt ingen ickenorska – har varit bättre i vinter. Så om pallen i världscupen vore "otroligt stort" kan fjärde plats kanske anses "stort"?
Kasst, godkänt eller bra. Du står fri att värdera fjärdeplatsen, oavsett om du är åkare, tränare, journalist eller tv-tittare. Åsikten är fri för alla 80 000 som heter Anders i förnamn, inte bara för Blomquist, och för alla andra svenskar.
Jag ansvarar för mina texter. Jag svarar för dess brister, faktafel och taskiga tonträffar. Om mina frågor är för inställsamma eller kritiska kan jag inte skylla det på någon annan.
Detsamma gäller landslaget. De kan inte gå upp i limningen av en sketch, en negativ fråga eller att någon säger "själ". De måste ha ett klimat där de står för sina egna prestationer, inte blandar in omvärldens åsikter och en 28-årig stjärna kan berätta huruvida hon är nöjd eller besviken.
Annars är något allvarligt fel.