Att stjäla mörkarna eller potten (del 1)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-05

Missa inte Dan Glimnes pokerteori

Det är framförallt i turneringar som du måste lära dig att använda ett speciellt vapen: stölden.

Vad definierar då en stöld av mörkarna? Jo, enkelt uttryckt är det när du i den första satsningsrundan fyrar in en höjning med en svag eller spekulativ hand, och med det främsta syftet att få spelarna i mörkarna att lägga sig så att du vinner de markerna.

Varför skulle då mörkarna lägga sig? Naturligtvis är en bra pokerspelare som sitter i någon av mörkarna medveten om att det bakom en höjning i första rundan många gånger ligger just ett stöldförsök.

Den ena faktorn som kan få mörkarna att lägga sig är medvetenheten om att situationen då och då är hotfull ”på riktigt”: bakom din höjning k-a-n det ju för en gångs skull ligga en kvalitetshand som A-A eller K-K, och ska också då och då göra det. Den andra faktorn är att de dessutom, om de nu synar, kommer att ha dålig position efter att floppen landat på bordet: de måste tala innan du gör det.

Sammantaget kan dessa två faktorer få mörkarna att lägga sig: speciellt när de sitter med mediokra händer som 8-4 osvidat eller J-2, och vill spara sina marker till andra strider när de är bättre beväpnade och har bättre position.

Blir ett lätt byte

Och varför ska du då och då ta till stöldvapnet? Helt enkelt för att tillvarata alla extra tillfällen att fylla på din markerstapel. Om du spelar ”ABC-poker”, alltså går med i potterna enbart med kvalitetshänder, kommer du sällan att få tillräckligt många sådana för att nå finalbordet i turneringen – och på vägen blir du också ett lätt byte för djärvare spelare, som kommer att stjäla dina mörkar så ofta de kan. Som jag påvisar i Pokerhandboken, utgör ju bluffandet då och då ett strategiskt verktyg som försämrar dina motståndares information om vad du kan tänkas sitta med.

När du gör ett lyckat stöldförsök, motsvarar det att du kan sitta med ”gratis” i nästa varv: du har just tagit hem en liten och en stor mörk, kan med dem betala för ännu ett spelvarv, och ändå ha lika mycket marker kvar som du hade för en minut sedan.

Naturligtvis fungerar inte stöldvapnet i alla situationer – långt därifrån! Men att veta när du bör göra en stöt med det är en av hörnstenarna i bra turneringspoker. Mer om ämnet i nästa avsnitt!

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV 4.

Följ ämnen i artikeln