Finland avgjorde i sudden

Först åkte herrarna ut i kvartsfinalen, sedan förlorade damerna bronset, efter förlängning.

Det blev en mörk hockeydag för Sverige.

Damkronorna spelade bronsmatch mot Finland.

Efter herrarnas förlust mot Slovakien var det nu upp till damerna att ge svensk hockey någon slags upprättelse. Men det blev ingen medalj för damerna heller.

Det visade sig bli en väldigt hård drabbning. Inte bara resultatmässigt utan även fysiskt.

I början på den andra perioden rykte Katarina Timglas ihop med Michelle Karvinen och finske målvakten Noora Raty.

Detta efter att Finland gjort 1–0 genom Heidi Pelttari som satte pucken bakom Sara Grahn som stod istället för Kim Martin.

Togs till förlängning

1–1 kom tio minuter senare genom Maria Rooth som styrde in Isabelle Jordanssons skott.

– Det var en inövad variant, skönt att det funkade, sade Rooth till SVT.

Men innan periodens slut hade Finland hunnit ta ledningen igen.

Sista perioden blev en riktig rysare. Danijela Rundqvist kvitterade efter 45.09. Och därefter blev kampen tuff. Inget av lagen lyckades näta och förlängning var ett faktum.

Det dröjde drygt två och en halv minut. Sedan var det klart.

Finland tog hem bronsmedaljen efter mål av Saara Tuominen.

”Det suger”

–  Det suger verkligen nu. Det är värsta känslan jag haft. Förlora är aldrig kul men i sudden och mot Finland..., sade backen Erika Holst.

En extra bitter förlust för en generation spelare, till exempel Gunilla Andersson, Erika Holst och Maria Rooth som kan ha spelat sin sista stora turnering.

– Jag vill inte ens ta tag i det. Jag är helt tom, det tar säkert ett par månader innan jag kommer fram till ett beslut, menade Rooth.

Förbundskaptenen Peter Elander meddelade inför matchen i kanadensisk tv att han lämnar sin post efter OS.