Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Mannen bakom kameran: Vad fan är det som händer?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-06

– Vad fan är detta? skrek Olof Mellberg till Fredrik Ljungberg.

Sportbladets Jan Johansson ställde sig samma fråga.

I filmkameran såg han två av Sveriges största fotbollsstjärnor ryka ihop.

Jan Johansson.

”Svenska VM-stjärnorna Ljungberg och Mellberg i slagsmål på träningen i morse”.

Löpsedeln till Aftonbladets extraupplaga den 23 maj 2002 var en riktig kioskvältare, och det fortsatte på huvudtidningens etta:

”SLAGSMÅLET – bilderna på Ljungbergs och Mellbergs vilda fight i morse”.

De – och de var många den dagen – som läste Sportbladet kunde se fotograf Peter Kjellerås dramatiska bilder från träningen i japanska Miyazaki och ta del av rapporteringen från VM-reportrarna Simon Bank och Christoffer Bjäreborn.

– Det här är inte något vi är vana vid, men det är tävling nu. Killarna är väldigt taggade, sa landslagets sekreterare Mats Engqvist.

Sportbladet hade ytterligare en medarbetare på plats under träningspasset som en hel fotbollsvärld skulle prata om: Jan Johansson, den ende svenske journalisten med webbackreditering under VM i Japan och Sydkorea.

”Vi var pionjärer”

Att Sportbladet skulle lyckas fånga slagsmålet på film med hjälp av en egen medarbetare på den tiden var minst lika sensationellt som att två svenska ­Premier League-proffs skulle börja slåss på en landslagsträning. Då var rörliga bilder något som nästan uteslutande levererades av tv-kanalernas sportredaktioner.

– Vi var pionjärer och jobbade på ett helt nytt sätt med våra enmansteam. Redan 2002 visste vi att webb-tv skulle explodera, säger Jan Johansson.

Han kommer aldrig att glömma hur han stod där, utmed ena långsidan till en träningsplan i Japan, med en videokamera av modell Canon XL1 i högernäven. Sveriges television och TV4, som också följde träningen, hade en helt annan utrustning.

Träningspasset hade pågått i nästan en och en halv timme och skulle avslutas med en spelövning.

– Jag tänkte ta inklippsbilder och då rök två av våra största stjärnor ihop. Det var förstås chockartat. ”Vad fan är det som händer?”, var min spontana reaktion. Mer på rätt plats vid rätt tillfälle har jag aldrig varit. Just då hade jag bara en tanke –?att vara tyst. Allt ljud gick ju in i kameran, säger Jan Johansson.

Han stod bara 15 meter från de hetlevrade landslagsstjärnorna och fångade hela slagsmålet, från Mellbergs våldsamma kapning till det framtvingade handslag som markerade att bråket var över. Direkt efter fighten ringde Jan Johansson till Anders Bäckström, tjänstgörande webb­redaktör på hemma­plan, för att berätta om det unika materialet. Sedan hoppade han på bussen till landslagets bas på Aoshima Palm Beach Hotel, där det var öppet hus samma dag. Från sin plats längst bak på den rullande tillfälliga redaktionen redigerade Jan materialet innan han skickade filmen till redaktionen i Stockholm.

– Jag började jobba klockan sex på morgonen. 05.40 ringde han och skrek och det hänt en jättestor grej och att han hade bilder. Då kastade jag mig in i bilen och åkte till jobbet snabbt som fan. Det var tur att det hände just i Japan, där det fanns trådlöst bredband redan då. På redaktionen blev alla som tokiga. Det var fantastiskt bra bilder, säger Anders Bäckström.

De försökte släta över

När moder Svea hade vaknat ur sin slummer, vid sjutiden på morgonen, låg filmen redan ute på nätet: ”Webb-tv från Japan OBS! Svårt att se filmen? Ladda ner en ny Real ­Player.”

Samtidigt, på andra sidan jordklotet, satt Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg strategiskt placerade sida vid sida på spelarhotellet.

– Fredrik är en störtskön kille. Jag har kanske haft mina hårdaste duster med den jag gillar bäst, sa Mellberg.

Den andre stridstuppen gjorde också allt för att tona ned händelsen, som utspelades inför VM-genrepet mot Japan.

– När träningen är slut är en sådan här grej ut­agerad. Vi skojade om det i bussen hem. Nu är det ingenting vi tänker på, sa Ljungberg.

Överbelastade servrarna

De var tämligen ensamma om det. 130?000 personer såg filmen på hemsidan, vilket på den tiden var en otrolig siffra. Det motsvarade sju procent av den dagens totala ­internettrafik till Aftonbladet.

– Vi hade aldrig haft en sådan trafik tidigare. Servrarna var inte anpassade och blev över­belastade. Genombrottet för webb-tv kom först 2004–? 2005, då folk började få tillräckliga uppkopplingshastigheter i sina hem, säger Anders Bäckström.

I dag har över en halv miljon besökare sett inslaget på Youtube. Hittills har ingen av dem reagerat på samma sätt som Lars Lagerbäck, som kommenterade bråket på en internationell press­konferens:

– I think nothing happened, just a little bit of push­ing.

Följ ämnen i artikeln