Seger för Tre Kronor

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-22

Nu väntar Slovakien eller Norge i kvartsfinal – och Ryssland eller Kanada i en semifinal...

NOLLADE FINLAND Henrik Lundqvist och Nicklas Bäckström efter segern mot Finland i morse.

Tre Kronor hade inga problem att slå Finland i morse.

Två mål av Loui Eriksson och en ny nolla av Henrik Lundqvist innebar en 3–0 seger – och att Sverige får möta Norge eller Slovakien i en kvartsfinal.

– Det är gött att spela kvartsfinal, säger Henrik Zetterberg till SVT.

Det var Finland som hade imponerat under de två första omgångarna i OS, medan Sverige haft problem med både Tyskland och Vitryssland.

Men i måndagsmorgonens match var det inget snack. Tre Kronor dominerade matchen mot Finland från första nedsläpp och fick en oväntat enkel resa fram till en 3–0-seger.

Loui tvåmålsskytt

Loui Eriksson inledde målskyttet i den första perioden, när han stötte in en retur i spel fem mot tre.

Nicklas Bäckström pricksköt 2–0 i det bortre krysset innan Loui Eriksson slog till igen, framspelad av Johan Franzén.

Tre Kronor var egentligen bara ordentligt pressat vid ett tillfälle. I den andra perioden fick Finland dubbla chanser i fem mot tre, men inte ens då lyckades man få hål på Henrik Lundqvist.

– Jag behöver bara vara stabil än så länge, säger Henrik Lundqvist till SVT.

Möter Slovakien eller Norge

Den tredje perioden blev tämligen händelsefattig, då Tre Kronor bevakade sin ledning och Finland inte verkade särskilt intresserat av att jaga ikapp underläget.

– Skönt med tre segrar inför slutspelet, säger Henrik Zetterberg.

– Nu mötte vi en mycket bättre motståndare. Men det är fler matcher i den här turneringen, säger Finlands målvakt Miikka Kiprusoff till SVT.

I och med segern står det nu klart att Sverige spelar kvartsfinal natten mot torsdag, preliminärt klockan 01.30. Motståndet blir antingen Slovakien eller Norge, som möts i en åttondelsfinal på tisdagskvällen.
Om Sverige skulle gå vidare till semifinal, väntar vinnaren i kvartsfinalen mellan Kanada (som dock först måste slå Tyskland i en åttondel) och Ryssland.