Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Nils

Slår tillbaka – mot SVT:s dopningsjakt

Publicerad 2014-03-14

Halfvarsson: Inget att snacka om

Både Anders Aukland, 41, och Anna Carin Zidek, 40, har blivit utpekade för avvikande blodvärden.

Calle Halfvarsson, 24, l­ider med dem.

Nu berättar 24-åringen själv för första gången om sina naturligt höga blod­värden.

– De värdena som vi har är ju inga värden som en dopad person har, så egentligen är det ingenting att snacka om, säger han.

I samband med ”Uppdrag gransknings” första program om bloddopning förra vintern valde det svenska skidlandslaget att anonymt o­ffentliggöra de dåvarande blodvärdena för VM-åkarna 2013.

Sportbladet kan berätta att de naturligt höga blodvärdena i landslaget tillhörde ­Calle Halfvarsson.

– Det är ingen hemlis. Jag skulle inte brytt mig om de gått ut med det i fjol heller. Jag har fått det naturligt, s­äger han.

”Synd om honom”

Diskussionen drog nyligen igång igen när ”Uppdrag granskning” sände andra programmet om bloddopning. Norrmannen Anders Aukland och Anna Carin ­Zidek pekades ut med avvikande värden. Normala värden för en man är runt 13–17, Aukland hade 16–18.

– Jag har inte sett programmen. Det enda jag såg var ”Skavlan” när Aukland var där och var jätteförbannad. Jag tyckte synd om honom, blir utpekad som en fuskare utan riktiga bevis. Det är hemskt, säger Halfvarsson.

– Jag vet inte om de har koll på hur dopning går till? Om de bara läser på något papper och utgår från det, kan jag tycka att det är lite flummigt.

24-åringen berättar att han ligger på värden kring 16–18, men är inte orolig för att bli stoppad från att tävla.

– Nej, då ska man ha högre värden.

Ute efter OS-revansch

Känner du att du har någon fördel av dina värden?

– Nej, de finns de som har 40 enheter lägre än mig men ändå slår mig, haha. Det kan ha någon fördel, att ta åt mig lite mer syre.

I helgen väntar säsongs­avslutningen i Falun och Halfvarsson är sugen på r­evansch efter en brokig ­säsong med sjukdom som förstörde OS i Sotji.

– Det skulle vara lite plåster på såren, så hoppas jag kan göra det bra på hemma­plan.

Detta har hänt

Under VM 2013 sände ”Uppdrag granskning” ett program där de hade tagit del av hemliga listor i samband med en världscuptävling i Lahtis 1997. Listorna visade att flera skid­åkare hade onormalt höga blodvärden i slutet av 90-talet, svensken Lars Håland pekades ut. I diskussionen efter valde svenska skidlandslaget att anonymt presentera de dåvarande blodvärdena för VM-åkarna 2013.

I ”Uppdrag gransknings” andra program i början av mars 2014 presenterades en lista med tolv män och sju kvinnor med höga blodvärden runt OS 2002. Den enda norrmannen var Anders Aukland, och han pekades ut. En kvinnlig svensk skidåkare uppgavs ha höga blodvärden under 2000-talet och Anna Carin Zidek erkände att hon haft det under hela karriären, men hade ”inget att dölja”.

Följ ämnen i artikeln