VÄNERSBORG. Sverige skulle prestera den bästa bandyn ett svenskt landslag någonsin har presterat.

Hur det gick?

Förlust med 3-4.

Hej då, älskade VM-pokal.

Sverige blev världsmästare i Kazakstan i fjol och skulle försvara titeln i Vänersborg. Det var förstås den enda realistiska målsättningen och förbundskaptenen Franco Bergman sänkte inte förväntningarna.

Redan på presskonferensen när VM-truppen presenterades sa han en mening som sedan dess har hörts ungefär lika ofta som den officiella VM-låten.

– Vi ska prestera den bästa bandy som Sverige någonsin har spelat.

Sverige som sämst

Det var i dag det skulle ske, i VM-finalen mot Ryssland. 5 643 personer hade bänkat sig i Arena Vänersborg för att titta på. Visst, de fick se ett lag jobba stenhårt i defensiven, vårda bollen, spela med fart och utnyttja fasta situationer. Pang, pang. Laget utnyttjade två av åtta hörnor i första halvlek och gick till pausvila med en 2-1-ledning.

Tyvärr var det laget Ryssland. Tyvärr heter målskyttarna Pjotr Zacharov och Jevgenij Ivanusjkin.

När Sverige skulle vara som bäst var Sverige som sämst. Regerande världsmästarna uppträdde stressat och fick aldrig till något organiserat spel. Vi fick se individuella misstag från spelare från i vanliga fall är säkerheten själva. Johan Esplund kom helt ensam med målvakten Roman Tjernych, drog åt höger och lyfte bollen i stolpen. Det var den tusende gången. De 999 andra gångerna drar han åt vänster och gör mål på ett sådant läge.

Daniel Mossberg drog på sig en onödig utvisning i frustration efter en missad målchans, och tappade bollen som gav Ivanusjkin chansen att stänka in 3-1-målet.

Bland det vidrigaste jag hört

Det var en sådan dag, en dag att glömma. Det var en sådan match, en match att glömma.

I andra halvlek var det Andreas Bergwall, och bara Andreas Bergwall, som höll kvar Sverige i matchen. Till slut orkade inte ens världens bäste målvakt stå emot.

När Jurij Sjardakov gjorde 4-2 var pokalen halvvägs till Ryssland. När skadade huvuddomaren Petri Kuuselas ersättare blåste av matchen hade den lämnat svensk mark.

Jag har aldrig gillat Arvingarnas officiella VM-låt, men den där slutsignalen är bland det vidrigaste jag har hört. Fest i väst? Visst, men inte under de 90 minuter finalen pågick.