Poker av kaliber 0,45 – bevisen hopar sig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-04

Denna gång ska jag fortsätta vad jag började med förra veckan, och ta upp ytterligare två intressanta akademiska studier som gäller skicklighets­faktorn i poker.

Den ena är svensk: ”Explaining Winning Poker – A Data Mining Approach” av Ulf Johansson, Cecilia Sönströd och Lars Niklasson vid högskolorna i Borås respektive Skövde. Den andra är en nederländsk: ”Measuring Skill In More-Person Games With Applications To Poker” av Ruud Hendrickx, Peter Borm, Ben van der Genugten och Pim Hilbers vid universitetet i Tilburg.

Teorin fungerar

Vad kom då den svenska studien fram till? I korthet samlade man via programmen Poker Office och Poker Tracker in resultaten av ett stort antal givar i nätpoker, och analyserade sedan vilka strategier som de bevisbart vinnande spelarna använde sig av. Och vilka strategier använde då dessa vinnande spelare? Inte oväntat exakt desamma som anbefalls i varje god bok om strategi och taktik i poker: smart handurval efter position, aggressivitet, korrekt bet-­sizing och så vidare.

Man kunde alltså påvisa att teori stämmer överens med praktik – och fungerar!

Den svenska studien utgör därmed ytterligare ett klart bevis för att kunskap och skicklighet många gånger fäller avgörandet.

Nederländsk studie

Den nederländska studien analyserade en förenklad variant av mörkpoker, och jämförde därvid enklare nybörjarstrategier med relativt sett komplexare strategier. Forskarkvartetten kunde då bevisa att komplexare strategier i längden vinner över nybörjarstrategierna – inte heller oväntat.

Lika intressant är att den nederländska studien hänvisar till andra studier där man gett sig på att kvantifiera skicklighetsfaktorn i olika spel, och citerar ett prejudicerande rättsfall i en domstol i Arnhem år 2005. Där kom domstolen fram till att om ett spel hade en ”skicklighetsfaktor” på minst 0,2 enligt ett visst (och komplicerat) matematiskt analysverktyg, är spelet att betrakta som tillräckligt strategiskt och taktiskt krävande för att inte ses som ett som domineras av slumpen. (Blackjack till exempel får med detta analysverktyg måttet 0,06.)

Kräver skicklighet

Så var hamnade då den förenklade variant av mörkpoker som granskades i den nederländska studien? På runt 0,40–0,45, med de komplexare strategierna; och författarna är inte sena att framhålla att Texas hold’em implicit måste ha en ännu högre skicklighetsfaktor.

Bevisen hopar sig alltså i vår ringhörna.

Jag misstänker att den som inför Högsta domstolen ska förfäkta att poker är ett turspel kommer att utgöra en tämligen slät figur.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln