”Pistolbråket” splittrar skidvärlden: ”Utgå från manipulation”
Publicerad 2020-09-22
Metoden som ska avslöja fluorfusk i vinterns skidtävlingar är inte klar.
Osäkerhet kring den nya testpistolen delar skidvärlden där alltfler ser risken för manipulation och efterlyser att beslutet om förbud rivs upp.
– Jag känner att det börjar bli väldigt ont om tid, säger Sveriges vallachef Petter Myhlback.
I början av den här veckan skulle Petter Myhlback med kollegor åkt till Tyskland för att pröva den nya testmetoden, men besöket har flyttats fram utan att det finns en nytt datum.
– De hade inte fått till de tester som de skulle gjort internt och tyckte att det var onödigt att dra dit alla världens skidnationer då, säger Petter Myhlback till Sportbladet.
Testapparaturen, som ska se till att det fluorförbud som FIS Council förra hösten klubbade igenom inför kommande säsong, efterlevs är som en liten pistol. Den är framtagen av det tyska företaget Kompass i samarbete med Frauhenhof-institutet i Frankfurt.
– Den ser ut som en startpistol och är elektronisk, kanske ett och ett halvt kilo tung, säger Petter Myhlback.
Sverige hade till mötet i Tyskland som uppdrag att ta med ett antal skidor av olika märken som var rengjorda enligt instruktioner.
– Tanken var att mäta för att få en tilltro till systemet. Det är förstås jätteviktigt att det finns testapparatur och ett regelverk som fungerar, säger den svenska vallachefen.
Åkarna riskerar startförbud
Skidvärlden välkomnar synen på användning av fluorfria produkter och siktet är inställt på miljövänligare alternativ. Man är dock medveten om de stora tidsskillnaderna som blir och pekar på att testmetoderna och regelverket måste vara pålitligt. Två månader före premiären i längdåkningens världscup är så inte fallet.
Finska skidförbundet vill exempelvis skjuta upp förbundet.
Osäkerheten kring hur det kommer att fungera med skidor som sedan tidigare är använda med fluorprodukter finns och riskerna med att det fastnar spår av fluor under skidorna i spår där exempelvis motionärer kört är också en faktor som oroar. Om testerna visar rött riskerar åkaren startförbud.
Dessutom cirkulerar det, erfar Sportbladet, uppgifter i skidbranschen som gör gällande att det finns nationer som funnit vätskor som ska dölja bruket av fluorvallor.
Niklas Jonsson, svensk ledamot av Internationella skidförbundets längdkommitté, har också nåtts av uppgifterna.
– Det har jag hört, men jag har ingen aning om det stämmer. Men det ska röra sig om vätskor och sprayer som man sätter på under skidorna och som sitter i någon kilometer. Jag vet som sagt inte om det stämmer, men är mer förvånad om det inte skulle vara så, säger han och påpekar:
– Vi får utgå från att man kommer att försöka manipulera med detta, säger han.
Besked kommer i oktober
Endast FIS Council kan upphäva beslutet om fluorförbud i vinter. Sveriges representant i det beslutande organet, Mats Årjes, poängterade nyligen till Expressen att det måste finnas en relevant testmetod.
– Man kan ju inte implementera en regel om det inte finns utförda tester och en validerad testutrustning, sa han till tidningen.
Fis Council har två möten inplanerade i samband med Fis stora höstkonferens i oktober, de ligger den 3 och den 9 oktober och efter det kommer besked.
– Det är väldigt tajt inpå, säger Niklas Jonsson.
Petter Myhlback medger att det känns sent, men är beredd oavsett förbud eller inte.
– Jag har fortsatt tillit att de ska ha en fungerande testutrustning till premiären i världscupen. Vår uppgift är att ge de aktiva snabba skidor med eller utan fluor. Ett besked i första veckan i oktober är okej, det är värre för klubbarna och distrikten, där slår det hårdare, säger han.