Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Flinck: Sveriges EM lever – trots allt

Publicerad 2020-12-06

En vunnen poäng i 55 minuter.

En förlorad poäng i 5 minuter, tyvärr de sista.

Men Sveriges EM lever.

8–16 i räddningar.

14–17 med 23 minuter kvar.

Men 23–23 till slut – mot vice världsmästarna.

Det borde kännas som en vunnen poäng.

Men samtidigt:

Ledning tre gånger om under sista elva minuterna.

Inte ett mål sista fyra minuterna.

En tappad boll i jätteläge.

En missad straff i slutsekunderna.

Det känns som en förlorad poäng.

Kanske är det som Linn Blohm sammanfattade:

– Hade man sagt före matchen i dag att vi skulle ta en poäng så hade det varit en stor vinst. Men tittar på sista fem minuterna så är det surt och segt nu. Men i morgon när vi vaknar kommer vi att vara nöjda med den här poängen.

Röda kortet kunde kostat Sverige(!) poängen

Faktum är att det röda kortet på Spanien och straffen till Sverige med elva sekunder kvar kunde ha kostat Sverige poängen helt.

Nu är handbollens regler så sedan några år tillbaka att ett spelförstörande agerande utanför spelet under de sista 30 sekunderna, som Gonzalez slag på Blohm när det var avblåst, ska rendera i rött kort och straff.

Men det är egentligen ett sämre alternativ för det anfallande laget (Sverige) än bara en tvåminutare och frikast.

För i stället för att Sverige fick chansen att spela till till sig ett fritt läge med två sekunder kvar med en spelare mer på planen så fick Spanien chansen att avgöra matchen, inte minst då man hade en timeout kvar.

Nu gjorde man inte det efter ett skott över, och som Tomas Axnér noterade: Varför tog Spanien inte ut målvakten i sista anfallet? Ville man inte gå för två poäng? Rädda om den poängen man hade trots allt?

Melissa Petrén.

Ingen fullträff bakåt

Alla var överens inför matchen om att Sverige behövde få till en fullträff bakåt, såväl i försvars- som målvaktsspelet, för att ha en chans mot Spanien.

Jag tyckte inte att man fick det. I varje fall inte i målvaktsspelet och gamla Silvia Navarro hade alltså dubbelt så många räddningar som Jessica Ryde och Filippa Idéhn.

Visst hade säkert Ryde och Idéhn några räddningar som inte kom med i den officiella statistiken då de följdes av spanska frikast eller straffar, men man borde ändå inte kunna nå ett kryss med mersmak mot VM-finalisterna med den statistiken.

Å andra sidan gjorde Idéhn de viktiga räddningarna i slutet. Det väger förstås upp.

Men Spanien hade precis som i lagens möte i VM i fjol svårt att knyta ihop säcken när man hade grepp om matchen och stod i stället för en orgie i tekniska fel i andra halvlek. Det svenska försvarsspelet hade förstås en del i det kapsejsade, spanska anfallsspelet där men någon defensiv fullträff vill jag inte säga att det var.

Så sammantaget ska Sverige ändå vara nöjda med resultatet sett till prestationen. För man kan definitivt bättre – och det är någonstans positivt inför fortsättningen.

Fillippa Idéhn storspelade.

Hoppas på Tjeckien

Vad betyder då den här poängen? På förhand räknar man ju, lite slarvigt, alltid med bara segrar och förluster när man förutspår hur det ska gå i gruppspelet och på så vis ställer kryssmatcher till det lite.

Klart är att Sverige är vidare till mellanrundan med poäng. Både Tjeckien och Spanien kan inte passera Blågult och vi ska hoppas på tjeckisk seger mot Spanien. Då är Sverige vidare med två poäng och inte en.

Även om Sverige kan bättre, och Tjeckien skakade Ryssland, så ger jag inte Blohm & Co några större chanser mot Ryssland på måndag.

Men Sveriges EM lever och det trodde jag knappt det skulle göra efter matchen mot Spanien.

Isabelle Gulldén

Inget tronskifte

Kvällens stora snackis var annars bänkningen av Bella Gulldén.

Jag tror inte att det har hänt på tio år att en frisk Gulldén inte startat en viktig mästerskapsmatch och framför allt fått så lite speltid (även om hon hade en viktig roll i övertalsspelet).

Men jag är inte förvånad.

Tomas Axnér har hela tiden pratat om formationer, att han har ett jämnstarkt lag, inte minst på niometer, och olika uppställningar för olika matchplaner och motståndare.

Jag skrev inför turneringen att jag trodde att det var i detta mästerskap vi skulle få se Melissa Petrén ta över Isabelle Gulldéns mantel.

Kom tronskiftet redan i den andra gruppmatchen?

Nej.

Axnér följde bara sin matchplan. Jag är övertygad om att vi kommer att få se Gulldén i huvudrollen i andra matcher i detta EM.

Men när vi summerar hela Sveriges EM kanske det ser annorlunda ut.