Anna Dyvik: Jag har kämpat med att gå upp på morgonen
Uppdaterad 2022-10-13 | Publicerad 2022-10-12
OS blev inte som Anna Dyvik hoppats.
Nu berättar sprintspecialisten om kraschen under våren.
– Jag har kämpat mycket med att bara gå upp på morgonen, säger hon.
Efter att ha satsat på egen hand utanför landslaget förra säsongen knep Anna Dyvik den sista OS-platsen. Väl där blev det en 17:e plats i sprinten efter att 27-åringen åkt ut i kvartsfinalen.
Det var en stor besvikelse för Dyvik som hamnade i en djup svacka under våren och sommaren.
– Jag blev väldigt missnöjd med resultatet under OS. Man hade byggt upp så mycket innan och kämpat och slitit. Den självkritiken i kombination med att jag var väldigt trött blev inte bra. Jag vaknade på morgonen och hade inte lust att göra något, inte lust att äta något, inte vara med någon. Inte lust med någonting. Men det blir inte bättre av att man bara ligger där. Jag är glad att jag har en sambo som känner mig väldigt väl och som har peppat mig att ändå följa med och göra saker.
PLUS: Nya svenska skidpar: ”Ingen hemlighet”
Du har kunnat träna ändå?
– Ja. Förra året när jag gjorde min egen satsning lärde jag mig hur jag ska göra träningen på mitt sätt, för att det ska kännas kul. Jag gillar inte att känna att jag måste eller tvingar mig själv, så jag är ganska bra på att göra träningen lustfylld. Jag har gjort allt jag har tänkt att göra, även om det inte känns svinkul.
”Har ett ansvar”
Dyvik, som tidigare har pratat om psykisk ohälsa, tog hjälp av sin mentala tränare och kunde till slut vända de mörka tankarna.
– Jag har haft saker i bakhuvudet som jag inte har velat plocka fram. Men jag hade någon vecka då jag gick på yoga och Rieki och bara gjorde saker man mår bra av, då var det som att jag kom i kontakt med något mer djup inom mig. Då vände det väldigt snabbt, säger Dyvik som tycker att det är viktigt att prata om psykisk ohälsa.
– Sociala medier kan vara väldigt rosaskimrande. Allt är perfekta och alla är så glada och mår så bra, men jag tänker inte att det är livet. Jag har lyxen att få hålla på med en idrott och är ofta väldigt glad, men då tycker jag att man har ett ansvar att visa att det inte alltid är superperfekt. Även om mycket är bra finns det andra sidor och det inte är dåligt. Det kan vara superglatt, men det kan vara superledset också.
Dyvik slutade femma som bäst i världscupen förra säsongen. Under den som kommer vill hon bara en sak.
– Jag hoppas bara att jag ska tycka att det är kul att tävla. Det är väldigt mycket enklare att tävla än att träna en hel sommar.