Sverige räddade poäng i slutminuten

Publicerad 2014-12-10

”Otroligt viktig poäng”

Underläge i stort sett hela matchen igenom och storstjärnor som underpresterade.

Men då klev Ida Odén fram och lyckades rädda poäng efter ett stort slutsekundsdrama.

– Jag bara sköt, säger hon till TV 4.

Ida Odén räddade en poäng när hon kvitterade till 30-30 i slutet.

Segern i öppningsmatchen mot Kroatien gav Sverige en drömstart på EM. Men när chansen fanns att koppla greppet om en gruppseger mot Holland så kom svenska laget inte upp i alls samma kvalitet.

Sverige gick visserligen upp till 3-0 direkt i inledningen men sen var det Holland för hela slanten och Sverige tappade till 7-12-underläge efter drygt 20 minuter spelat. Sverige tog i och för sig ikapp till 14-14 i paus men spelarna var ordentligt självkritiska.

”Leker med oss”

– Det är alldeles för dåligt, vi kommer inte upp i nivå och de får helt gung på oss i försvaret. Vi måste gå in och ta nya tag och komma ut som nya människor och få stopp på dem för just nu så leker dem med oss, sa Isabelle Gulldén till TV 4.

Men i andra halvlek fortsatte spelet att hacka.

Sverige hade oerhörda problem med Hollands niometersspelare, framför allt vänsternian Estevana Polman (10 mål), samtidigt som de svenska stjärnorna svek. Isabelle Gulldén och Linnea Torstensson gjorde bara fyra mål tillsammans medan Sabina Jacobsen i försvaret inte heller kom upp i standard.

Då valde Sveriges coacher att sätta in bänkspelarna som lyfte det svenska spelet.

Klara för avancemang

Ändå såg det länge ut att bli holländsk seger. Laget gick till anfall med 30-29-ledning och en minut kvar att spela. Men deras avslut gick i stolpen och Sverige fick en chans att kvittera. Förbundskaptenerna Thomas Sivertsson och Helle Thomsen tog time out och tog ut målvakten och satte in en extra utespelare. Det planerade avslutet blev inte av – men i stället klev Sveriges bästa målskytt Ida Odén fram och gjorde sitt sjunde mål med ett underarmsskott runt sin försvarare till 30-30 med tolv sekunder kvar.

– Otroligt bra coachat, hyllade Claes Hellgren i TV 4.

Förbundskapten Thomas Sivertsson var så klart nöjd:

– Det var kanske inte det avslutet vi tänkte, men Ida tar ansvar och det är härligt att se. Otroligt viktig poäng.

Ida Odén säger så här om avgörandet:

– Jag hinner inte tänka så mycket, jag eller Jenny skulle skjuta och jag bara sköt, säger hon.

Efter att Tyskland senare på kvällen besegrat Kroatien är Sverige redan klara för mellanrundan. Dock kommer Sverige inte få med sig poängen mot värdnationen som redan åkt ut ur turneringen.