Publicerad 2014-02-14

Daniel Alfredsson sköt in matchens enda mål

Gammal är äldst.

Att den klyschan stämmer visade Daniel Alfredsson.

När Tre Kronor såg ut att gå mot ett oväntat poängtapp mot Schweiz spräckte 41-åringen målnollan med åtta minuter kvar – i sitt femte OS.

– En härlig känsla, säger "Alfie" till Sportbladet.

Mardrömsbeskedet att Henrik Zetterberg missar resten av OS kom kort innan matchen.

Sedan hade Tre Kronor stora bekymmer med Schweiz och var skakat efter den första perioden.

Det mindre namnkunniga motståndet chocköppnade matchen, vann skottstatistiken med 13–5 efter den första perioden och skapade en uppsjö heta målchanser.

Det svenska spelet fick kritik av Sportbladets expert efter period ett.

– Det känns inget vidare, Sverige är ängsliga, tyckte Kristian Huselius.

"Tillhör toppnationerna"

Även om Tre Kronor lyfte upp spelet i mittronden stod den schweiziske målvakten Reto Berra hela tiden i vägen, samtidigt som att Sveriges dito, Henrik Lundqvist, också storspelade.

– De startade bra och fick oss på hälarna. Som tur var spelade "Henke" obegripligt bra. I andra kom vi in i matchen, säger Alfredsson till Sportbladet.

När målvakterna storspelade såg mötet ut att bli mållös under ordinarie tid och matchen gick mot förlängning.

Men då klev Daniel Alfredsson, 41, fram.

Avgjorde på retur

I sitt femte OS avgjorde veteranen med att slå in matchens enda mål, drygt tolv minuter in i den tredje perioden, på en retur.

– Jag såg skottet från Erik (Karlsson) och det såg inte så hårt ut så jag tänkte ”Åh, nej”. Men pucken blev lös och jag lyckades hinna först. Det var en härlig känsla, säger Alfredsson om målet, sitt tolfte i OS-sammanhang.

Trots schweizisk press i slutskedet vann Sverige med 1–0.

I morgon väntar Lettland klockan 18.00 i den sista gruppspelsmatchen.