LISTA: Skrällarna som chockade storklubbarna

san siro-sven Helsingborg svarade för en av de största skrällarna i Champions League när man 2000 slog ut Inter i kvalet.

Ryssarna vann med 2–1.

Nu listar Sportchansen fem andra superskrällar vi minns från tidernas Champions League.

Inter–Helsingborg 0–0, 2000

Sportchansens kommentar: Den italienske jätten Inter hade storsatsat och skulle vara med och slåss om en Champions League-titel. Med Marcello Lippi som tränare och ett par värvningar i miljonklassen, däribland en ung Robbie Keane, var det dags för Inter att på allvar ta upp kampen med de bästa klubblagen i Europa. Det tog stopp redan i kvalet till gruppspelet.

Nanne Bergstrands Helsingborg vann hemmamötet på Olympia med 1–0 efter mål av Michael Hansson. Inför returen på Giuseppe Meazza var svensklaget rejält nederlagstippat.

Och Inter kunde ha vunnit matchen med 5–0, om det inte varit för en viss målvakt. Helsingborgs Sven Andersson var rena rama muren och bilden när Sven räddade Alvaro Recobas straff är en klassiker.

Efter det var han ”San Siro-Sven” med hela svenska folket.

Porto–Artmedia Petrzalka 2–3, 2005

Sportchansens kommentar: Våren 2004 hade Porto sensationellt vunnit Champions League efter finalseger mot Monaco. Efter det var laget fortsatt bra på den europeiska scenen, trots förluster av spelare som Deco, Ricardo Carvalho samt tränare José Mourinho. 2005 gick man till åttondelsfinal.

Inför säsongen 2005/2006 hamnade man i en grupp som man hade alla chanser att avancera ifrån.

I den första hemmamatchen stötte laget dock på patrull.

Den slovakiska Champions League-nykomlingen Artmedia från Bratislava stod för en fantastisk vändning. På sju minuter i den första halvleken hade Porto roffat åt sig en stabil 2–0-ledning (2–1 i paus). Slovakerna ville annat och vände matchen i den andra halvleken med två mål. Porto reste sig aldrig och slutade sist i gruppen.

Valencia–Rosenborg 0–2, 2007

Sportchansens kommentar: Trots tre superskrällar lyckades inte Rosenborg att ta sig vidare från gruppspelet. Omgången innan denna match hade man hemmabesegrat Elfsborgs kvalmotståndare Valencia med 2–0 på Lerkendal.

På Mestalla skulle spanjorerna ta gruvlig revansch. Så blev det inte. Efter två mål av Steffen Iversen tog norrmännen tre viktiga poäng. I sista omgången blev laget dock utslaget av tyska Schalke.

I denna grupp skrällde även Rosenborg i den första matchen genom att spela 1–1 på Stamford Bridge mot Champions League-finalisterna Chelsea.

Anorthosis–Olympiakos 3–0, 2008

Sportchansens kommentar: Lilleputtlandet i Medelhavet, Cypern, stod inför landets häftigaste klubblagsmatch någonsin. Anorthosis från staden Famagusta skulle ta sig an jättarna från rivallandet Grekland, Olympiakos, i den sista kvalomgången till gruppspelet.

Efter 1–0 till grekerna i Aten så skulle cyprioterna vända var det tänkt.

Och det fanns egentligen ingenting som talade för en cypriotisk knall, laget fick inte ens spela hemma i Famagusta, utan var förflyttade till Larnaca.

Redan efter fyra minuter var 1–0 uppätet. Olympiakos-backen Torosidis slog in bollen i eget mål. Sedan gjorde Anorthosis både två och tre noll.

I gruppspelet slog även Anorthosis det andra grekiska storlaget, Panathinaikos, hemma med 3–1.

Kuriosa i sammanhanget är att Anorthosis tränades vid denna tidpunkt av georgiern Temuri Ketsbaia. Inför denna säsong tog han över Olympiakos, men fick sparken, trots att laget varken förlorat eller släppt in något mål.

Roma–Cluj 1–2, 2008

Sportchansens kommentar: Rumänska Cluj gjorde debut i Champions Leagues gruppspel med en knall direkt.

Trots att det italienska storlaget Roma tog ledningen med 1–0 i första halvlek genom backen Christian Panucci, så mäktade rumänerna med att vända matchen. Stor hjälte blev Clujs argentinske anfallare Juan Culio, med två mål.

Trots skrällen räckte inte Cluj till. Laget slutade sist i gruppen.

Svenska bubblare: IFK Göteborg–Barcelona 2–1, 1994. IFK Göteborg–Manchester United 3–1, 1994. IFK Göteborg–Milan 2–1, 1996.

Listan är bara baserad på matcher från Champions League som startade säsongen 1992/1993.