Andra raka guldet för Solna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-23

Hade ledningen från första minuten och släppte aldrig greppet

Solna dominerar svensk dambasket. På torsdagen kom andra raka SM-guldet.

– En otrolig lättnad, alla har förväntat sig att vi ska vinna, säger matchens gigant, Elisabeth Egnell.

Men den fjärde finalmatchen i Täljehallen blev aldrig spännande. Solna tog kommandot direkt, och det tog lång tid innan hemmalaget vaknade. Telge hade stora problem i anfallsspelet, samtidigt som Solna försvarade sig otroligt skickligt.

– Försvaret är vår styrka, det visade vi nu, säger Elisabeth Egnell, den 21-åriga guarden som redan i fjol var starkt bidragande till segern mot Telge, som även var finalmotståndare förra året.

”Vi var tyngre”

I torsdagens final gjorde hon 19 poäng offensivt och var en jätte defensivt. Ledningen var 13 poäng med 13 minuter kvar, och redan då kändes det avgjort. Och det blev aldrig något snack – 66–54, vilket gav 3–1 i matcher.

– Alla gjorde sitt jobb. Vi var tyngre än Telge och spelade så himla bra i försvaret, säger Egnell.

Längre bort i Täljehallen satt en slagen Telgestjärna kvar. Louice Halvarsson, som behövde 16 minuter på sig att göra sin första poäng. Det blev till slut 18 pinnar, näst flest efter Egnell, men liksom övriga Telgespelare missade hon för mycket.

– Det känns värre i år, att förlora mot samma lag ett år till. Men vi orkade inte kämpa oss tillbaka efter den dåliga starten, säger Halvarsson.

Som har en sak gemensamt med Egnell – hon spelar inte i damligan nästa säsong.

– Nu blir det spel utomlands. Det finns ett par klubbar som är intresserade, säger Halvarsson.

– Jag vill ta nästa steg, och det finns intressenter, säger Egnell.