27:e lektionen: Pottodds del III

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-02

och hur ser kortoddsen ut?

Årets SM i hold’em är över; ett grattis till Lars Kjestrup som tog en fjärde titel! Ett annat grattis går till Ulrica Skönnemark som ännu en gång i en nordisk turnering blev bästa kvinna, med god marginal.

Ibland undrar man varför vissa nätsajter väljer att sponsra mediehypade blondiner med vidlyftiga uteliv, i stället för en erkänt skicklig pokerspelerska.

För egen del blev det ett snöpligt slut, när jag gjorde missen att gå all-in med Q-Q på handen och 2-3-6-10 på bordet. Naturligtvis hade Christer Larsson just då 10-10 på handen och plockade ut mig. Jag har bara mig själv att skylla för den felbedömningen. Det var som om SM för mig blev ”motvikten” till de 350 000 jag vann i Master Classics i Amsterdam. Ibland undrar man om universum verkligen fungerar som så att goda och dåliga ting tar ut varandra?

Men åter till ämnet pottodds. Jag har lärt dig hur du räknar ut dem; men vad ska du ha dem till?

Jo, de ska sättas i relation till din chans att vinna potten med din slutliga hand, något som oftast uttrycks i begreppet kortodds.

Du måste därför – för att bli en elitspelare – även lära dig detta med kortodds. Koncist uttryckt utgör kortoddsen kvoten mellan de kort som inte hjälper dig, och de kort som hjälper dig.

Prickar var femte gång

Antag att du har klA-klJ på handen och att det ligger ruK-kl6-kl9-sp2 på bordet. OM nu det sista kortet, ”rivern”, blir ytterligare ett klöverkort har du din flush.

Hur många kort hjälper dig att få flushen? Uppenbarligen de nio hjärterkort som kan finnas kvar i kortleken. I detta läge känner du bara till sex kort med säkerhet: dina egna två, samt de fyra på bordet. Av lekens 52 kort är resterande 46 däremot okända för dig. Av dessa 46 kort ger dig nio flushen, medan 37 inte ger dig flushen. Kortoddsen är alltså 37 mot 9, detsamma som 4,1 mot 1 – aningen sämre för dig än 4 mot 1. Annorlunda uttryckt kommer du här att pricka in flushen knappt var femte gång – de övriga fyra gångerna (och aningen till) misslyckas du.

Och det är denna siffra, cirka 4 mot 1, som du i denna situation ska sätta i relation till pottoddsen. Mer om det i nästa lektion!

Fram till dess kan du begrunda pokerteoretikern Mike Caros klassiska replik: ”Du får inte betalt för att vinna potter; du får betalt för att fatta rätt beslut.”

Dan Glimne är författare till

Pokerhandboken och kommentator

i Pokermiljonen på TV 4

Följ ämnen i artikeln