Om "riggade" pokersajter och bevisföremål A

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-24

Läs och lär av Dan Glimnes pokerteori

Dags att ta upp och analysera ett ­påstående som cirkulerar på varenda svenskt pokerforum, nämligen att ”nätsajterna är riggade”.

För den som till äventyrs inte följt de konspirationsteorier som florerar, går de vanligaste ut på följande: (a) nätsajternas mjukvara delar INTE ut kort slumpmässigt i given eller på floppen, utan ordnar ”bättre” kort och fler träffar för att spelarna ska satsa hårdare, på vilket sajterna tjänar mer i form av högre rake (den andel som tas ur potterna; (b) femte gatan ”väljs” ut av mjukvaran för att spelaren i underläge ska vinna och därigenom stanna kvar i spelet, ännu en gång förstås för att sajterna i längden tjänar på det via raken.

Av vad utgörs då ”bevismaterialet”? Tja, av dessa ständiga utdragningar på rivern, för att inte tala om misstänkt långa ­serier av goda startkort … som givetvis ändå ”aldrig vinner”, och så vidare blablabla.

Det är helt enkelt vårt mänskliga selektiva minne som spökar. Udda ting inträffar i livespel med. Lyfta upp A-A tre gånger i rad? Få en färdig flush på floppen utdragen av en runner-runner-kåk? Förlora med K-K fyra gånger inom nittio minuter? Tre spelare som alla samtidigt floppar var sin triss? Enbart nu i juli i Las Vegas var jag ögonvittne till allt detta.

Låt oss anta

Men låt oss hypotetiskt anta att mjukvaran på nätpokersajterna faktiskt är utformad med dessa lömska motiv i sinnet. Låt oss anta att tusentals programmerare, bolagschefer, tekniker och revisorer ingår i en världsomspännande konspiration (nynna här temamusiken ur ”Arkiv X”...), och under ett årtionde har tigit om saken. Skulle man då medvetet lämna kvar ”bevisföremål A” på brottsplatsen?

Just det ja, handhistoriken. På sajterna finns sammanlagt miljarder redan spelade pokergivar från många år bevarade. Vem som helst kan gå in och granska dem; det är bara att skriva ett program som laddar hem allihop och sammanställer diagram över alla hålkort, floppar och utdragningar. Finns det en rykande revolver i form av iscensatta statistiska avvikelser, så är den lätthittad.

Men av någon anledning lyckas ingen med det, trots tillgången på miljarder ”bevis”. Snacket om riggade pokersajter är lika befängt som påståendet att människan aldrig varit på månen. Get real, säger jag.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln