Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Fast för dopning

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-17

Kajsas rival Venelina Veneva stängs av i två år – har överklagat provet

Fast – till slut.

Höjdhopperskan Venelina Veneva lurade Kajsa Bergqvist på EM-silvret i Göteborg förra sommaren.

Nu har bulgariskan åkt fast för dopning och kommer att bli avstängd i två år.

Flera av varandra oberoende källor bekräftar uppgifterna för Sportbladet.

Anledningen till att det offentliga avslöjandet dröjer är att det pågår en rättslig process där bulgariskan har överklagat det positiva provet.

Men både A- och B-provet är analyserat och båda innehöll enligt uppgift spår av ett dopningpreparat som finns bland dem som ger högsta straffet – två års avstängning.

Enligt Internationella Friidrottförbundets (IAAF:s) nya regler är den aktive avstängd under utredningens gång och det är därför Veneva inte gjort en enda tävling under utomhussäsongen.

Världsrekordförsök

Den 33-åriga bulgariskan väckte stor uppmärksamhet i Göteborg förra året.

Då hade hon inte tävlat på någon av de stora galorna i Europa på hela sommaren.

På gammalt öststats­manér hade hon hållit sig borta fram till mästerskapet. Och i Göteborg gjorde bulgariskan sensation då hon tog EM-silvret. Det var hennes första medalj någonsin i ett utomhusmästerskap.

En vecka senare vann hon Golden League-galan i schweiziska Zürich på tangerade personliga rekordet 2,04 och gjorde tre försök på nya världsrekordhöjden 2,11.

Kajsa var just bakom Veneva den gången också.

Sportbladet har inte lyckats nå Kajsa Bergqvist för en kommentar, men hon har alltid varit skeptisk till bulgariskan. Efter Venevas seger i Zürich var Kajsa störtförbaskad då hon kom till hotellet efteråt.

– Jag kan väl uttrycka det så, att när jag förlorar mot andra är jag besviken på mig själv, men då jag förlorar mot henne blir jag bara så jäkla arg, sa Kajsa Bergqvist den gången.

Avancerat test

Bulgariskan testades med ett mycket avancerat dopningtest.

Det var samma high tech-test som fällde amerikanske sprintern Justin Gatlin i fjol, då han avslöjades med syntestiska hormoner i kroppen.

– Även om jag inte känner till just det här fallet, så utvecklas testmetoderna hela tiden och det gör det svårare och svårare att komma undan, säger professor Arne Ljungqvist, som är ordförande i IOK:s

medicinska kommitté och även sitter med i internationella dopningbyrån Wadas styrelse.

Kulturen lever kvar

– Med tillkomsten av Wada har det skapats resurser för att forska och utveckla nya metoder. I år har Wada anslagit 6,5 miljoner dollar till forskarna. Det är resurser som inte fanns förr.

Har dopningen minskat i dag?

– Ja, absolut. Det märks inte minst på att resultaten blivit mänskligare.

Dagens dopningpoliser vet också var de ska leta.

I dag koncentreras de flygande kontrollerna till länder där man starkast misstänker att dopningen fortfarande är utbredd.

– Det är mer riktade kontroller, säger Arne Ljungqvist.

– Tidigare var USA ett stort problem, men sedan de kom med i arbetet mot dopning är mycket vunnet. Men det finns länder där det lever kvar en kultur från förr. Dit riktas de största resurserna.

Och tiden han ikapp Venelina Veneva till slut.

Följ ämnen i artikeln