Hur du bemöter en super- aggressiv motståndare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-20

Förr eller senare råkar du ut för en av de jobbigaste motståndare som finns, nämligen ”galningen” – en superaggressiv spelare som bara har två saker att säga till dig: ”Raise” och ”Reraise”.

Han höjer i nästan varenda pott, och kan ibland svara på en höjning från dig med en dödsföraktande all-in. Han – det är bara undantagsvis en hon – utsätter inte bara sina egna marker för stora risker, utan även dina, om du väljer att konfrontera honom.

En konservativ spelare som väntar in sina lägen är enklare att handskas med. På plussidan finns att den konservative spelaren är mera lättläst; när han höjer eller kontrahöjer vet du om att där nästan alltid finns en solid hand bakom den manövern.

På minussidan finns att det är ganska lite som du KAN göra mot en konservativ spelare i sådana lägen; har du själv inga goda kort, får du ofta helt enkelt kliva åt sidan och släppa potten. En superaggressiv motståndare är dessutom ett större problem i en turnering än i ett cashgame. I ett cashgame, eller i en återinköpsturnering, kan du om oturen är framme grina illa men köpa in dig igen. I en utfrysningsturnering, eller när återinköpsperioden är slut, kan du däremot inte ersätta de marker du förlorar – och ännu farligare kan det bli i en no-limitturnering, där insatserna blixtsnabbt kan eskalera upp i jonosfären.

Inget heltäckande skydd

Det är ibland en klen tröst att veta att ju fler potter en spelare går med i, desto sämre kortsnitt har han statistiskt. Ett vanligt försvar mot galningen brukar vara en extremt solid spelstil. Tyvärr utgör detta inget heltäckande skydd mot att bli utdragen, de gånger galningen prickar flushen eller kåken på sista kortet. Alternativet att själv börja spela tillbaka lika aggressivt mot galningen med chansartade startkort fungerar däremot sällan; då riskerar du i princip att det blir slantsinglingar i en eller några potter, innan en av er imploderar och är eliminerad från turneringen.

En tröst är att galningen som regel förr eller senare slås ut, men det är inte alltid det händer. Om ni andra blir alltför försiktiga med att konfrontera honom, kan galningen enstaka gånger nå finalbordet och till och med vinna.

I nästa avsnitt: tips nummer ett för att bli av med galningen!

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV 4

Du sitter en bit in i en större flerbordsturnering, och mörkarna är 200-400. Du talade först efter given och höjde till 1 000 jämnt, men fick fyra andra spelare som synade dig – dock inte någon av mörkarna. Nu har floppen landat på bordet, och det är du som talar först; det ligger 5 600 i potten. Själv har du cirka 14 000 i marker framför dig. Vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

Dan Glimne (spel@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln