Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

AIK scoutar barn till nya elitlag

Avslöjar: Sänker åldern för akademilag med tre år

Uppdaterad 10.51 | Publicerad 10.47

AIK sänker åldern för sina elitlag för barn, enligt Sportbladets uppgifter från 13 till 10 år.

Samtidigt har klubben redan börjat scouta och rekrytera barn från andra föreningar.

Beslutet markerar ett trendbrott hos föreningen som tidigare slagit larm om den tidiga akademifotbollens baksidor och försökt ändra utvecklingen i svensk ungdomsfotboll.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Enligt Sportbladets uppgifter arbetar AIK just nu för att bilda ett selekterat så kallat akademilag (där de för tillfället upplevt extra begåvade barnen samlas) – samt ett ”utvecklingslag” därunder – i varje årskull från 10 år.

I dag är gränsen 13 år i Solnaklubben.

Tre av varandra oberoende källor bekräftar också att ledare redan börjat rekryteras till de nya lagen – men även barn.

Scoutat i fyra klubbar

AIK ska ha scoutat barn i Råsunda IS, Spånga IS, Vasalunds IF och Apollon Solna FK. Detta i ålderskullar som i dag är mellan 8 och 10 år.

Föräldrar till spelare födda 2015 och 2016 från åtminstone två av klubbarna har redan fått förfrågningar om de är intresserade av att gå över till AIK:s verksamhet till nästa säsong.

AIK:s ordförande Fredrik Söderberg bekräftar för Sportbladet att klubben just nu ”ser över inriktningen både för akademin och ungdomsfotbollen i stort”, och att de hoppas kunna presentera sin nya strategi i närtid. Kanske så snart som i början av nästa vecka.

När Sportbladet frågar AIK:s föreningschef Jonas Hägerhäll om hur klubben rekryterar till de nya akademilagen, att ledare kontaktat barn i andra föreningar och hur AIK tänker kring påverkan på de föreningarna svarar Hägerhäll att han inte ”förstår vilka lag du syftar på då inget är klart och kommunicerat”.

”Vad det gäller scouting och rekrytering av spelare så följer vi de regler och riktlinjer som finns från förbundet och de överenskommelser vi har med föreningar vi samarbetar med. I övrigt kommenterar vi inte på spekulationer eller rykten.”

Den nya inriktningen markerar ett trendbrott för en förening som flera gånger tidigare gått i första ledet när det kommer till svensk fotbolls ungdomsutveckling.

Barn grät av prestationsångest

Som redogörs för i boken ”Så vinner vi igen”, där professionaliseringen av den svenska ungdomsidrotten granskas, var AIK 2009 den klubb som tog fenomenet ”akademifotboll” till Sverige.

Ett ord för en selekterad och elitinriktad barn- och ungdomsfotboll.

2016 valde klubben dock att ändra inriktning och höja åldern för sitt första selekterade akademilag, från 11 till 13 år. Enligt uppgifterna i boken baserades beslutet då på en magkänsla hos anställda i föreningen – en känsla de sedan i ett större forskningsprojekt fick möjlighet att pröva.

Under en fyra år lång studie bäddades forskare in i AIK:s verksamhet, varifrån de sedan slog larm om en rad problem.

De rapporterade om en kultur där barn grät av prestationsångest, spelare konkurrerade sinsemellan om status samt speltid och en förväntan föddes hos föräldrarna att de selekterade lagen alltid skulle vinna.

Men den interna konkurrensen ledde också till en simplare mer endimensionell och förutsägbar fotboll och riskerade i slutändan såväl spelarnas sportsliga utveckling som psykiska välbefinnande.

Stress över uteblivna resultat

AIK:s klubbledning ansåg då att fynden var så besvärande att de riskerade utvecklingsmiljön i föreningen, och såg dessutom att omsättningen i akademin var så stor att dess nytta i unga år kunde ifrågasättas även av det skälet.

De agerade därför för att förändra, och vad som följde var en rad år då AIK såg ett ökande deltagande och hyllades för sin framgångsrika spelarutveckling samt lukrativa spelarförsäljningar.

2019 samlade AIK också klubbarna i sitt närområde för att tillsammans försöka ändra inriktningen på hela den svenska ungdomsfotbollen.

Nu beskrivs samtidigt hur en stress över uteblivna sportsliga resultat på barn- och ungdomsnivå är ett av skälen till att verksamheten ses över igen. Bland annat missade klubben A-slutspelet i P16-allsvenskan, något som dock sett till forskningen i ”Så vinner vi igen” måste anses ha lågt – om ens något – samband med senare framgångar på seniorsidan.

AIK:s utbildning har också störts av att en enskild spelaragentur fick stor påverkan på verksamheten, för att sedan portas helt från klubben, men styrande i klubben ska enligt Sportbladets uppgifter dessutom ha varit oense om metodiken.

Föreningen ser nu även över sina utgifter i ungdomsfotbollen och flera ledare har redan fått lämna klubben.