Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Talar ut om OS-dramat: ”Det var superjobbigt”

Publicerad 2024-08-02

PARIS. Nu är han hela Sveriges stora OS-hjälte.

Men det var obehagligt nära att Truls Möregårdh inte ens fick åka till Paris.

– Det var superjobbigt. Det har varit jobbigt hela året för mig, säger han.

Truls Möregårdh: ”Älskar att visa känslor”Truls Möregårdh: ”Älskar att visa känslor”

Truls Möregårdh klar för OS-final i Paris 2024 – då är matchen

Malte Möregårdh minns hur dåligt hans yngre broder mådde. För det var långt ifrån säkert att Truls, som nu är i semifinal, skulle få den sista platsen i Sveriges pingislag i OS.

– Han befarade att han inte skulle få åka. Det var den känslan han hade, att det inte var klart. Så han kunde inte förbereda sig inför OS på ett hundraprocentigt sätt. Han hade ingen aning om det skulle bli något tre månader innan, så därför är det grymt starkt att spela som han gör nu, säger storebrorsan som också är Truls personliga tränare.

Förbundskapten Jörgen Persson satt nämligen i ett knivigt läge våren 2024. Bara tre svenska herrar skulle få åka till de olympiska spelen. Anton Källberg var lite oväntat högst upp på världsrankningen och hade därför säkrat en plats, enligt regler som pingisförbundets satt upp själva. Kristian Karlsson hade i sin tur kvalat in i mixeddubbeln tillsammans med Stina Källberg och tog därmed en av herrarnas platser.

– Hade vi haft tre singelplatser det här OS:et så hade jag inte kommit med. Då hade någon annan gjort det mycket bättre än vad jag hade gjort. Min fördel är att jag är den enda vänsterhänta och förmodligen en av världens bästa dubbelspelare. Det var min stora fördel i det här formatet med mixeddubbel och dubbel i lagspelet, sa Kristian Karlsson till Sportbladet inför turneringen.

”Reglerna var speciella”

Därmed återstod det bara en enda plats att fylla. Antingen för den rutinerade Mattias Falck eller stjärnskottet Truls Möregårdh. Följden: två mycket nervösa och därför svagt presterande svenska pingisspelare. Under lång tid kämpade de för att komma ikapp Källberg på rankningen, samtidigt som de hela tiden misstänkte att de i slutändan skulle ställas mot varandra.

– Det var superjobbigt. Det var jobbigt i ett helt år för mig egentligen. Jag är inte van vid det här, jag hade ju aldrig varit på ett OS. Det är klart att reglerna var väldigt speciella som vi behövde jobba mot. Speciellt när Anton (Källberg) hade ett stort försprång då han vunnit en stor turnering, säger Truls.

Stressen tog på Möregårdh. Eftersom han visste att världsrankningen kunde vara helt avgörande i kampen mot Källberg och Falck led han över att ständigt sjunka på den. Under lång tid hade han dessutom ovanligt stor otur i lottningarna. Det blev som en ond spiral sista året: sämre rankning, svår lottning, ännu sämre rankning, usel lottning. Med allt lägre position fick Truls ibland kämpa för att ens komma in på de de stora turneringarna.

– Världsrankningen har varit otroligt tuff. För att vara seedad på de stora tävlingarna måste man vara topp åtta. Så är du nia eller strax under så kan du få möta världsettan i första omgången. Sånt har hänt Truls i princip alla tävlingar det sista halvåret. Tuff lottning, stryk mot en världsspelare, resa till en ny kontinent och kanske få stryk igen. Det tär ju på psyket. Det blev en sådan press på honom inför OS-uttagningen, man får inte glömma att det inte var säkert att han skulle få åka, säger brodern Malte.

Mattias Falck.

”Jag och Mattias fick jobba mot varandra”

Truls suckar när han tänker tillbaka på dramat. Så sent som i mitten av maj hade han alltså inte fått något besked om en eventuell OS-plats. Ovissheten tärde på 22-åringen.

– Jag och Mattias visste att vi behövde jobba mot varandra. Då spelade vi också lite sämre och gjorde inte de här stora resultaten som jag och Mattias annars brukar kunna göra. Jag tror att hela den känslan drabbade mig i turneringarna (sista året), säger han.

12 maj kom till slut det efterlängtade beskedet för familjen Möregårdh. Persson ratade Mattias Falck och gav i stället Truls chansen att debutera i OS.

– Jag blev väldigt glad. Jag hoppas att de är nöjda över vem de tog till OS i slutändan. Jag hoppas att jag gör alla stolta, säger Truls.

Truls Möregårdh och Jörgen Persson

Persson: ”Inte mycket att prata om”

Jörgen Persson är inte särskilt intresserad av att prata om uttagningen. Den har han lagt bakom sig.

– Nu i efterhand så är det inte så mycket att prata om. Den där uttagningen gjorde jag 12 maj. Då visste jag vilka som skulle spela och mitt fokus har bara varit på det, att få ihop några träningsläger så att vi kan träna bra inför OS. Inte själva uttagningen till OS. Det var ju klart.

Malte Möregårdh är stolt över lillebrorsans förmåga att hantera pressen.

– Han har haft en väldigt tuff period bakom sig. Han lyckades lära sig av den och samla sig. Truls har känt sig revanschsugen tror jag. Efter VM-silvret i Houston 2021 ville alla slå honom. Han höll sig kvar länge på topp 10 ändå, men fick sedan lära sig att hantera många förluster. Han har tacklat det mentalt, säger han och avslutar:

– Det här är hans första OS. Det är otroligt stort det han har gjort, rent bragdartat. Det är första gången sedan 2004 som kineserna inte vinner guld och silver i OS, för att Truls slog ut Wang Chuqin. Det var svårt för Truls att förebereda sig men vi har jobbat stenhårt med honom vilket har gett resultat.

Så tävlar svenskarna – hela schemat dag för dag

Medaljligan

Nation

Inga medaljer utdelade för vald sport.