Mera om händer med dubbla hålstegdrag

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-29

I förra avsnittet tog jag upp dubbla hålstegdrag (”double belly-busters” på pokerengelska), och pekade på den främsta fördelen med sådana händer: att de är förrädiska, inte minst när de trillar in.

Faktum är att nästan vilken starthandskombination som helst som kan ingå i en slutlig straight kan bli till ett dubbelt hålstegdrag efter floppen: 8-7 (floppexempel 10-6-4), 9-7 (flopp. J-8-5), 10-7 (flopp. 4-6-8), J-7 (flopp. 10-9-K) och till och med K-7 (enda möjliga flopp 9-10-J) har potential att förvandlas till ett dubbelt hålstegdrag. Du ser principen: de flesta startkort med 0, 1, 2, 3 eller 5 stegs ”mellanrum” har denna potential.

(Med 4 stegs mellanrum däremot kan du inte floppa ett dubbelt hålstegdrag utan ”som bäst” i detta sammanhang ett öppet stegdrag (vilket rent matematiskt förstås är likvärdigt), med Q-7 på handen till exempel ihop med floppen K-J-10, eller det sämre alternativet ett vanligt hålstegdrag om floppen i stället blir till exempel J-9-8.

Det du ska vara observant på när det gäller händer med dubbla hålstegdrag, är att du ofta riskerar att inte pricka in den högsta möjliga stegen när du träffar – om du väl träffar.

Vänta med att korka upp

Om du har 10-7 på handen, floppen är 4-6-8 och fjärde gatan sedan en 5:a, har du prickat in straighten 4-5-6-7-8... men skulle en motspelare för en gångs skull sitta med 9-7, är du körd. Samma sak om du fortfarande har 10-7 och floppen i stället är 9-J-K varpå fjärde eller femte gatan är Q: det är lite tidigt att gnugga händerna och korka upp champagnen ännu, eftersom en motspelare just då k-a-n sitta med handen A-10... och vara villig att sälja den till dig för hela din markerstapel.

Med ett dubbelt hålstegdrag måste du alltså vara medveten om faran som ligger i att du faktiskt ofta INTE drar till den högsta möjliga straighten. Hur vet du generellt om en straight som du till äventyrs prickar in i poker är den högsta möjliga? Jo, det är när straighten uppfyller något av dessa två villkor:

(a) högsta möjliga kortet som ingår i stegen ska finnas i din hand men inte på bordet, eller

(b) övre ändan av den högsta möjliga stegen ska ligga på bordet, medan du har återstoden på handen.

I dubbla hålstegdrag lurar alltså många faror. Mera om ämnet i nästa avsnitt!

Analysen

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln