Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Trodde på VM-fest – nu jättefiasko och mångmiljonförluster

Publicerad 2014-12-20

Satt på alla stolar samtidigt: ”Ett personligt misslyckande"

De trodde på sportens genombrott, men med bara sju månader kvar till VM-premiären i amerikansk fotboll tvingas Sverige avsäga sig mästerskapet.

Kvar finns en märklig historia med en ordförande som satt på alla stolar samtidigt och förlorade dem allihop och ett litet förbund som förlorade miljontals kronor rakt ut i tomma intet.

– Det är ett personligt misslyckande, säger Tommy Wiking, hela historiens centralgestalt.

Tommy Wiking.

På den amerikanska nationaldagen, fjärde juli, 2015 skulle VM-premiären spelas på Tele2 Arena. Drömmen var att på hemmaplan få se amerikansk fotboll slå stort hos det svenska folket. 12 nationer skulle göra upp om titeln och TV 4 skulle sända matcherna i tv.

Men nu, bara drygt sju månader från premiären kom chockbeskedet. Sverige klarar inte av att arrangera mästerskapet. Turneringen hänger nu i luften och svenska spelare som drömt om att spela hemma-VM får inte chansen att delta överhuvudtaget då värdskapet var det gjorde att Sverige fick en plats.

– Vi får titta på om vi kan flytta evenemanget till ett annat land eller om vi måste skjuta upp världsmästerskapet ett eller två år, säger Internationella förbundets (IFAF) vice ordförande Roope Nornonen.

Ett ovanligt fiasko för svensk idrottsrörelse – med en ovanlig bakgrundshistoria.

”Ska slå världen med häpnad"

Det mesta i den handlar om Tommy Wiking.

2011 när mästerskapet gick till Sverige var Wiking den starke mannen som hyllades. Han var ordförande i både svenska förbundet (SAFF) och i IFAF när valet gjordes.

För Dagens affärer berättade han om en målsättning på 300 000 åskådare, 50 miljoner TV-tittare och 225 miljoner kronor i omsättning.

– Vi ska visa världen att vi kan skapa och genomföra ett professionellt arrangemang som slår alla med häpnad!, sa han då.

Högt ställda målsättningar som krävde en mycket större budget (cirka 30 miljoner) än vad SAFF hade råd med själva. Beslut togs om att externt bolag skulle bli ansvarigt för VM-arrangemanget och till det bolaget skulle förbundet skjuta till 2,5 miljoner kronor i riskapital.

Egna bolaget fick uppdraget

Ansvaret gick till Amfium AB, ett bolag som Tommy Wiking redan satt som ordförande i.

– Jag var inte med då, men när det här bestämdes 2011 så förmodar jag att man tyckte det här var ett bra upplägg, det skulle säkra upp kontrollen, säger Martin Söderberg, presstalesman på förbundet.

Men när förbundet nyss offentliggjort sitt största misslyckande i historien är just förlorad inblick i processen något de lyfter fram som den största anledningen till det som sker.

– Vi har inte haft den inblicken i bolaget. Vi vet vad vi har skjutit till och vad de pengarna har gått till men vi har känt oro för de rapporter vi har fått. Vi har till exempel inte fått bekräftat om några tunga sponsorer så därför kontaktade vi internationella förbundet för några veckor sedan, säger Martin Söderberg.

”Det var lite mysko”

Till saken hör att Tommy Wiking sjukskrev sig i början av september av privata skäl. Då avsade han sig rollen som ordförande i svenska förbundet men satt kvar som internationell ordförande. Så när ett oroligt svenskt förbund kontaktade IFAF för att be dem undersöka läget i Amfium AB så var den ytterst ansvarige just samma Tommy Wiking som de ville ha besked från på hemmaplan.

– Ja, det var lite mysko faktiskt, säger Söderberg.

– Men vi hade kontakt med andra personer i ledningen också.

Men Tommy Wiking, som för bara några dagar sedan sjukskrev sig även från rollen som internationell ordförande, menar att bilden av dålig dialog inte stämmer.

– Jag delar inte den synen. Så vitt jag vet har det varit en insyn, men det kan naturligtvis ha varit så att det kunde ha gjorts bättre.

När informerades förbundet för första gången om att läget såg illa ut?

– De diskussionerna kom i gång redan efter SM-finalen (den 7:e september red. anm) då vi såg en vikande publiktrend.

– Vi kände att vi missbedömt intresset för amerikansk fotboll i Sverige från både sponsorer, media och publik, säger han.

”Hemskt ledsna”

Den missbedömningen slår hårt mot både det svenska förbundet och Tommy Wiking själv. Hans bolag Amfium AB försätts i likvidation och de 2,5 miljoner som förbundet satsat i riskkapital går förlorat utan att en enda match spelats.

– Vi har förlorat pengar ja, men värre är att vi har förlorat en fantastisk möjlighet att exponera vår sport, säger Martin Söderberg.

Dessutom är förtroendet för sportens starke man i Sverige förbrukat.

– Tommy Wiking har betytt oerhört mycket för amerikansk fotboll men nu känner vi stor empati för hans vilja att dra ihop ett VM men han har egentligen misslyckats och det är vi hemskt ledsna för, säger Martin Söderberg som menar att Wiking inte kan återvända som ordförande efter sin sjukskrivning.

– Det skulle vara olyckligt om han kom tillbaka, säger han.

”En övertro på amerikansk fotboll”

Tommy Wiking:

– Just nu är jag sjukskriven så jag har inte avgått formellt ännu men jag tänker inte ställa upp för omval. I IFAF så är jag ju också sjukskriven och vi får väl se var det slutar i.

När du tittar tillbaka, var det faktum att du satt på alla stolar i den här historien ett rimligt sätt att jobba?

– Jag kan inte bedöma det, det fanns nog både för- och nackdelar. Jag vet inte om det är just det som gjort att vi misslyckats.

Du har varit amerikansk fotbolls starke man länge i Sverige och även internationellt, nu slutar drömprojektet så här, hur känner du för det?

– Det är ett misslyckande, personligen för mig också givetvis. Det är oerhört synd att vi fick till det i Sverige. Jag kan nog säga att det här bottnar i en övertro på amerikansk fotboll i Sverige.

Följ ämnen i artikeln