Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Lovisa, Louise

Så planerar de att ta strid

Publicerad 2013-11-05

Svår sits SVT:s Per Yng är förtegen om hur de ska agera.

SVT kommer bara få visa sekundslånga sammandrag från OS i Sotji i februari.

Men kanalen planerar att ta strid mot de strikta reglerna.

– Det återstår att se hur vi ska göra, säger sportchefen Per Yng.

SVT får varken sända tävlingar eller göra intervjuer från arenorna under OS i februari 2014. De får inte heller sända oreglerat med höjdpunkter från spelen.

I stället måste kanalen lita till den krångliga ”nyhetsrätten”.

För tre år sedan kom ett EU-direktiv som sa att vissa händelser har nationellt intresse och ska kunna ses av alla. Det står att 90 sekunder per dygn får sändas, men ”nationellt intresse” definieras aldrig och har heller inte exakt prövats.

Hårda regler

Därtill har Internationella olympiska kommittén (IOK) egna bestämmelser som på många punkter är hårdare mot bolag utan sändningsrättigheter.

Sportbladet erfar att de kräver att samma bilder inte visas för tätt. Klippen får heller inte bara vara från en och samma sport utan måste svepa över olika arenor.

Skulle exempelvis Charlotte Kalla eller Tre Kronor vinna OS-guld kan SVT enligt reglerna bara visa några sekunder därifrån. Och är bilderna med i Rapport klockan halv åtta kan de troligen inte visas också i Sportnytt två timmar senare.

”Återstår att se”

Enligt uppgifter till Sportbladet överväger SVT att utmana bestämmelserna för att få sända mer från Sotji, men sportchefen Per Yng är förtegen om hur de ska kringgå de hårda reglerna.

– Det återstår att se hur vi ska göra, säger han.

Rena överträdelser kan straffa sig. Viasats sportchef Erik Westberg säger att de tänker kontrollera så att SVT inte sänder för mycket.

– Gör de det finns två möjligheter. Hävdar de nyhetsrätt kan vi ta en diskussion med dem om vad vi tycker strider mot avtal och rättigheter. Eller så kan IOK påpeka för SVT att det inte är rätt, säger han.

”Pushar gränserna”

Anser MTG att SVT inkräktar på ensamrätten kan de stämma konkurrenten.

Daniel Westman är doktorand i rättsinformatik på Stockholms universitet och har skrivit omfattande om nyhetsrätt. Han tvivlar på att SVT skulle komma undan med att kalla hela OS för ”nationellt intresse”.

– Jag har svårt att se att det kan gälla alla sporter på OS bara att en svensk är med. Jag tror att SVT pushar gränserna litegrann om de hävdar det. Men hittills har det inte prövats i domstol, säger han.