Sigge Reichards Pokerskola Lektion 5: Så slutar du tilta

Publicerad 2011-05-27

”Det kan gå utför fort”

Är du ny i spelet Poker och vill lära dig mer? I så fall har du kommit helt rätt!

I den här serien kommer Pokerstars svenska nätpokerproffs Sigge Reichard gå igenom de viktigaste grundstenarna för att du ska kunna bli en pokerhaj vid borden.

Fjärde lektionen: Så slutar du tilta.

Sigge Reichard

”Fan då! Jag pallar inte att folda nu igen”

Det sägs att pokertermen "Tilt" kommer från att "tilta"(luta) ett flipperspel. Frustrationen att inte kunna hindra kulan från att rulla ner mot luckan får många att stöta och luta på spelet för att hindra kulan från att åka ner. I vissa flipperspel kommer då ordet TILT upp på skärmen vilket gör att man förlorar poäng. Metaforen till poker har blivit att vara överaggressiv och göra spel man i normala fall inte brukar göra.

Tilt drabbar relativt ofta pokerspelare, även i världseliten. Det är viktigt att lära sig hur man hanterar den. I många fall är det Tilt som separerar en break-even spelare från en vinnande spelare.

Några av de vanligaste orsakerna till att man blir tiltad är:

Att bli utdragen av en sämre hand

Att känna att man aldrig träffar med sina händer

Att känna att man alltid springer in i bättre händer

Att man i efterhand kommer på att man spelade en hand dåligt

Att man förlorat mot en och samma spelare många händer i rad

Att man förlorat mycket pengar.

Att man vill vinna tillbaka sina förluster så fort som möjligt.

Att man är trött eller berusad.

Att man innan man började spela var sur över något som hänt i ens liv.

Tilten kan påverka oss på många olika sätt. Oftast får det oss att spela mer aggressivt än vad vi brukar.

Kanske får det oss att lägga in en tung bluff på river som vi egentligen vet inte funkar tillräckligt ofta. Eller så synar vi kanske ner med en medelmåttig hand bara för att vi vill se hur motståndaren har oss slagna den här gången.

Lär vi oss att hantera vår tilt så kan vi spara mycket pengar i längden.

Först och främst gäller det att inse när vi är tiltade. Om vi inte vet när vi är tiltade så kan vi heller inte motverka det. Tänker vi ständigt och jämt på hur mycket större vår stack hade varit om vi hade vunnit med våra par i ess? Skulle vi synat på rivern i vanliga fall? Känn efter och se om du har problem med att lägga känslorna åt sidan och har svårt att spela ditt "a-game".

Tips: Såhär kan du motverka din tilt:

Ta djupa andetag. Är du mitt uppe i en session och förlorar en hand du inte borde ha gjort eller är besviken på ditt spel så kan det vara bra att ta ett par djupa andetag. Slappna av och försök att lägga det förflutna bakom dig.

Kom ihåg att varje hand är en ny hand. Bara för att du haft otur hittills så behöver du inte ha det i nästa hand. I det långa loppet så handlar det endast om hur bra vi spelar.

Ta en paus. Många pokerspelare har problemet att de slutar spela när det går väldigt bra för att ’’skydda’’ sina vinster medan de fortsätter spela när det går dåligt för att vinna tillbaka det som de har förorat. Att vi drar ner på speltiden när vi är på topp och spelar mer när vi inte är det är naturligtvis inte det mest optimala. Om vi istället skulle ta en paus när det går dåligt och fortsätta spela när det går bra så skulle vi minimera våra förluster och maximera våra vinster. Känner du dig tiltad så bör du få tankarna på annat ett tag, gör något roligt och kom tillbaka till borden först när du känner att du lagt din tilt bakom dig.

Gå ner i nivå. Har det gått dåligt kan självförtroendet svikta. Gå ner i nivå ett tag. Oron för att förlora stora pengar minskar och du blir mer avspänd, samtidigt som din edge gentemot dina motståndare förbättras.

Sätt en stop loss för dagen. På PokerStars så kan du lätt ställa in en stoploss för dagen, vilket gör att du inte kommer kunna fortsätta att spela när det går som sämst. Själv så brukar jag ha en stop loss på fem inköp. Då behöver jag inte oroa mig att förlora några större summor.

Slutsats

Alla spelare tiltar då och då, även i världseliten. Är man tiltad så kan det gå utför fort. Ta paus, gå ner i nivå och gå tillbaka till ditt ursprungliga spel först när du är i balans igen.

Sigge Reichard

Följ ämnen i artikeln