Klüft om Duplantis: ”Vi får se mycket mer”
Uppdaterad 2021-05-15 | Publicerad 2020-12-01
Världsrekorden gjorde Armand Duplantis till en given vinnare av Bragdguldet.
Ingen kom i närheten av hans idrottsliga höjder.
Det väntar mer – om Carolina Klüft får rätt.
– Han sätter nog inga gränser för hur högt han kan hoppa. Vi kommer att få se mycket mer av "Mondo", säger den tidigare mångkampsstjärnan.
"För en rad hoppingivande bragder som nådde historiskt himmelska höjder", löd motiveringen när bragdjuryns sekreterare Anders Lindblad tillkännagav att Armand Duplantis får Svenska Dagbladets guldmedalj.
Under ett annorlunda idrottsår kunde ingen mäta sig med stavhoppsstjärnans rekordhopp både inomhus och utomhus. När coronapandemin gjorde att stora mästerskap ställdes in och idrottsvärlden i stort sett stod stilla i flera månader var Duplantis i en klass för sig när det gäller blågula prestationer med bragdstämpel.
– Det känns bra, det är väldigt coolt och jag är väldigt glad för det här, säger Duplantis till Svenska Dagbladet som var på plats i Louisiana och gav honom glädjebeskedet tidigt på morgonen lokal tid.
Revansch efter 2018
Iklädd en tröja med dalahästar på och med en julgran stående i bakgrunden konstaterade Duplantis att han var med i bragdguldsdiskussionen redan efter EM-guldet för två år sedan.
– Jag lyckades inte vinna det 2018, men nu kompenserade jag för det. Det är en ära. Jag hoppade riktigt bra och riktigt högt (i år), säger han.
Svensk-amerikanen inledde året med dubbla världsrekordhopp under inomhussäsongen – först 6,17 i polska Torun och sedan en centimeter högre i Glasgow under några glödheta februariveckor. Då trodde Duplantis fortfarande att ett OS i Tokyo väntade i sommar, men i stället följde ett långt coronauppehåll innan en rumphuggen utomhussäsongen så sakta puttrade i gång.
Halvlångt möte
I september kom en ny fullträff när det unga stavhoppsfenomenet – han fyllde 21 år för några veckor sedan – hoppade högre än någon tidigare har gjort utomhus. 6,15-hoppet i Rom var en centimeter bättre än legendaren Sergej Bubkas tidigare högstanotering.
Bragdjuryns möte, digitalt detta coronaår, var "halvlångt" säger sekreteraren Anders Lindblad.
– Det var inte rekordsnabbt som när Stellan Bengtsson fick det 1971 efter 75 sekunders möte, säger han i SvD:s sändning.
– Till slut var Armand Duplantis en ganska given vinnare hos hela juryn.
Carolina Klüft, bragdguldsvinnare 2003 och en av Sveriges främsta friidrottare genom tiderna, ser i Duplantis en av världens bästa idrottare, kanske rent av den främsta, under året.
– Han är nog världens bästa friidrottare just nu, men han aspirerar också på att vara världens bästa idrottare alla kategorier för det är ett fantastisk världsrekord han har slagit. Så ung, så målmedveten, så ödmjuk och en så fantastisk idrottare, säger Carolina Klüft.
Tror på mer
– Jag tror inte att vi sett hans maxkapacitet och det tror jag heller inte att han själv tänker. Det ska bli jättespännande att fortsätta se hans utveckling och hur mycket han kan bära med sig av de här framgångarna in i framtiden. Det kommer ett OS och han har många spännande mästerskap framför sig.
Bragdguldet lär inte vara den enda utmärkelse Duplantis håvar in för prestationerna under 2020.
Han är en av favoriterna att utses till världens främste friidrottare vid World Athletics digitala gala på lördag. Då kan han även få utmärkelsen "Covid inspiration award", en uppmuntran för friidrottare som med kreativa lösningar fått till tävlingar under pandemin.
Tillsammans med stavhopparkompisarna Renaud Lavillenie och Sam Kendricks anordnade han i våras den uppmärksammade trädgårdstävlingen.
Duplantis får ta emot bragdmedaljen vid Idrottsgalan den 18 januari. Då kan han också utses till vinnare i kategorierna Årets manlige idrottare och Årets prestation. Vid galan är även föräldrarna Greg och Helena nominerade till utmärkelsen Årets tränare.