Örebro föll – för femte gången på sex matcher

NHL-stjärnan Mason Raymond, 27, lyckades inte tända Örebro vars kris blir allt djupare.

Förlusten mot Mora var lagets femte på de sex senaste matcherna.

– De startar bättre än vad vi gör. Vi var inte riktigt vakna, säger tränaren Peter Andersson till Viasat.

Hemmalaget Mora kopplade greppet om matchen i mitten av den första perioden med två mål inom loppet av 51 sekunder.

Formsvaga Örebro kom tillbaka sedan Kalle Olsson reducerat med 18 sekunder kvar av den första perioden. Henrik Löwdahl utjämnade till 2-2 i början av den andra.

Nye kanadensaren Mason Raymond var blek och lyckades inte lyfta sitt Örebro.

I stället klev en annan NHL-stjärna fram, Moras Bobby Ryan som avgjorde med två mål.

Det första i powerplay och det andra fem sekunder efter att Robin Gartner kommit in på isen igen.

”För mycket utvisningar”

– Vi drar på oss för många utvisningar och Mora är för bra i PP för att vi ska rubba dem i dag, sa Örebros tränare Peter Andersson till Viasat efter matchen.

– De är skickliga i den spelformen och har några väldigt bra spelare.

Kalle Olsson reducerade läckert till 3-4, och i slutet av matchen plockade Örebro målvakten Henrik Lundberg i ett sista desperat försök.

– Men då drar vi på oss en onödig utvisning i anfallszon och ger inte oss själva chansen, suckar Andersson.

Om nyförvärvet Mason Raymond konstaterade han:

– Det är en ruggigt bra spelare, det syns ju.

Moras tränare Patric Wener var desto mer nöjd med slutresultatet.

– I dag tog vi fajten, vi är helnöjda med det här. Åtta man saknas och ändå går vi in och krigar såhär bra.

Leksand är nya serieledare efter 4-3 borta mot Oskarshamn i en fartfylld och böljande match. Forwarden Pär Edblom slog in segermålet 2.48 in i förlängningen och ordnade extrapoängen till dalmasarna, som nu står på 70 poäng. Två mer än tvåan BIK Karlskoga, som dock har en match mindre spelad och möter Djurgården under fredagen.

Troja/Ljungby har rasat i tabellen efter nio förluster på sina tio senaste matcher. Mot Asplöven fick man dock rejäl islossning och vann till slut med hela 7-2. Justin Kelly och Mattias Åkesson stod för två mål vardera i storsegern. Norrbottningarna snyggade till siffrorna en aning i den sista perioden men finner sig nu näst sist i tabellen.

Det sedan Tingsryd tagit tre viktiga poäng i bottenstriden mot Almtuna och klättrat en placering till tolfte plats. 21-årige Filip Owesson prickade in matchens enda mål i början av den tredje perioden i spel fem mot fyra, framspelad av Tommy Enström och Conny Strömberg.

Formsvaga Västerås åkte på sin fjärde förlust på fem matcher efter 1-3 borta mot Malmö. Skåningarna gjorde alla sina mål i den första perioden och kunde sedan spela på resultatet. Malmö ligger nu femma i den allsvenska tabellen med 57 poäng.