Michaela vek inte en tum för konkurrenterna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-20

SM i poker har spelats borta i Tallinn och jag passar på att gratulera två personer: Carl-Johan Geijer till vinsten, efter ett skickligt och hårdfört spel, samt Michaela Johansson till den ytterst hedrande andraplatsen.

Inte heller hon vek en tum för konkurrenterna vid finalbordet – och ett tag var hon dessutom i ledningen heads-up! Vi var faktiskt åtskilliga som trodde att en dam skulle vinna detta mästerskap, för första gången i svensk pokerhistoria.

Det var ett oerhört starkt startfält i årets SM, även om enstaka kända namn saknades. I en del stora pokerturneringar som till exempel EPT, där ofta hälften av deltagarna eller fler vunnit en kvalplats via någon nätsajt, kan man däremot se anmärkningsvärda exempel på brister i livespelet, och på direkta tanketabbar.

Ett koncept som en del förbiser och därför ska uppmärksammas här är detta: en hand där du använder bägge hålkorten är starkare än en hand där du bara använder det ena av dem.

För att illustrera det konceptet ska jag ”lägga upp” exakt samma slutliga hand för dig – en kåk i ess och fyror – men på två olika sätt, så här:

I det ena fallet är dina hålkort A-A, medan brädan är A-7-4-4-J. I det andra fallet är dina hålkort 7-4, medan brädan är A-A-A-4-10.

Som du ser har du exakt samma slutliga hand i bägge, en kåk med en triss i ess och ett par i fyror. Vad krävs då för att din motspelare ska slå din hand i respektive fall?

I det första fallet finns det bara en enda hand han kan ha som slår dig: ett par i fyror, som ger honom fyrtalet. INGET annat i hela leken hjälper mot din toppkåk. Av de 1?326 möjliga starthänderna i hold’em är det bara en enda du just nu behöver vara rädd för, eftersom brädan är definierad och ”låser” ett antal möjligheter. I det andra fallet finns det massor av händer som han kan slå din kåk med: A med vilket sidokort som helst, eller vilket par som helst i femmor och uppåt. Faktum är att han kan ha startat med någon av många dussin olika möjliga händer som just nu slår din kåk.

Du har säkert förstått principen här. Färdiga femkortshänder där BÄGGE dina hålkort ingår, är mycket starkare än händer där du bara använder det ena av dina hålkort. Du vill alltså helst träffa floppen med bägge dina hålkort, tänk på det.

Analysen

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln