”Slutade med att jag hoppade i kalsonger”
Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2018-05-12
Han är envis som Stefan Holm, längre än alla höjdhoppare i världseliten och med ett självförtroende värdigt en världsstjärna.
Nu återstår bara genombrottet.
Sportbladet åkte till Tibblevallen i Täby för att träffa höjdhopparen Fabian Delryd för att prata saxning i kalsongerna, Javier Sotomayors världsrekord och om att slå igenom.
– Jag känner att det är den här säsongen jag ska göra det, säger han.
När Linus Thörnblad 2011 avslutade sin karriär med en problemfylld säsong och ett årsbästa på 2,25 markerade det också slutet på en osannolik följd av år med framgångar i manligt höjdhopp.
Med undantag för en skadedrabbad säsong för Patrik Sjöberg 1994 var det första kalenderåret sedan 1982 som en svensk höjdhoppare inte hade klarat 2.30.
Nu har det gått sex ytterligare säsonger utan svenskt i det manliga höjdhoppets finrum. Men när Sportbladet nu listar tänkbara genombrott inför årets friidrottssäsong var ett av de första namnen som skrevs ner just höjdhopparen Fabian Delryd.
Han tycker vi gjorde helt rätt.
– Jag håller med helt. Det har gått så bra på träning. Jag trodde det skulle ske redan i vintras, då hade jag 2,30 som mål men fick problem med småskador. Nu känns det som det är dags att äntligen få ut det, säger han.
2,30 en viktig gräns
Vi sitter på läktaren till Tibblevallen i Täby i försommarvärmen innan veckans första höjdhoppspass. Det finns som ni hör en självklarhet i de där orden. Den lilla tävlingen på träningslägret i Montenegro nyligen gav ytterligare råg i ryggen.
– Jag hade faktiskt tre riktigt bra försök på 2,30. Jag hade höjden men inte farten. Det var rätt bra hoppning men jag var rätt besviken ändå efteråt.
Vad betyder det som höjdhoppare att klara 2.30?
– Det känns som en viktig gräns. Då kan man börja snacka om att tillhöra världseliten. Jag tror också det kan öppna dörrar mot SOK:s topp- och talangprogram och inbjudningar till Diamond League och andra galor. Det är viktigt att ha ett bra personligt rekord att visa upp.
Inspirerad av Holm
Fabian Delryd är 21 år och har cyklat de tio minuterna till Tibblevallen från föräldrarhemmet i Täby där han fortfarande bor. Det var också hemma i trädgården han började hoppa höjdhopp 2004.
– Jag såg Stefan Holm vinna OS-guldet och då ville jag börja träna friidrott. 2005 började jag träna, då var jag åtta år, och jag ville bara hoppa höjd. Jag var relativt sett dålig i de andra grenarna men jag alltid kunna hoppa. Pappa spelade basket och hoppade alltid högst så jag tror det är genetiskt.
På tal om genetik, Fabian Delryd har under åren sedan 2005 fått verkligen växt in i höjdhoppskostymen. Nu mäter han 205 centimeter i strumplästen.
– Ja, vi är ganska långa i familjen, pappa är 1,91 och mamma 1,80 och även mina två yngre bröder blir över 1,95. Jag har alltid varit lång, jag var två meter redan när jag var 15.
Så även om han inspirerades av Stefan Holm och vill efterträda honom på den svenska höjdtronen så finns det inte många tekniktips han kan plocka av Holms farthoppning.
– Nej vi är direkta motsatser som hoppare. 2,05 är i överkant även bland höjdhoppare, säger Fabian Delryd.
Ja, efter en konsultation med just Stefan Holm konstaterar vi att enbart amerikanen Charles Clinger har varit längre bland världens elithöjdhoppare de senaste 20 åren med sina 2,06.
”Alltid ’ett par hopp till’”
Men även om de fysiska likheterna de två svenskarna emellan är närmast obefintliga ska det visa sig finnas desto mer likheter innanför pannbenet. Stefan Holm var känd för att sätta upp en målhöjd på sina träningspass och sedan hoppa så länge som det krävdes för att klara det.
– Jag måste alltid sätta upp ett visst antal hopp jag inte får överskrida för jag tycker det är så jävla roligt att hoppa. Det blir alltid ”bara ett hopp till” och ”ett till” tills jag tar höjden jag satt upp, säger Fabian och minns tillbaka på ett träningspass för några år sedan när tränaren Vladimir Petrovic inte var på plats.
– Jag skulle saxa en viss höjd, efter ett tag hade jag gjort 65 försök. Till slut hoppade jag i kalsongerna – men jag klarade det, skrattar han.
Du, det låter nästan som det gränsar till vansinne?
– Ja... då hade jag dessutom gjort 20 hopp på höjden innan.
Men förutom skaderisken måste det också vara en nyckel till framgång, envisheten och kärleken till grenen?
– Ja, har jag satt upp ett mål är jag väldigt envis, det finns fler exempel från olika övningar. En gång ville jag kasta en medicinboll upp i taket i Tibblehallen, jag blev kvar i en och en halv timme efter alla andra för att lyckas.
Sjöberg och Sotomayor stilförebilder
Är du som Stefan Holm när det gäller statistik och så också?
– Ja, jag är väldigt lik Stefan där. Det är skitkul att kolla på gamla resultat och jag måste ha sett alla höjdhoppvideos som finns på Youtube.
Stilförebilden är en annan svensk.
– Ingen hoppar så snyggt som Patrik Sjöberg gjorde. Sen brukar jag kolla på (världsrekordhållaren) Javier Sotomayor, han är en krafthoppare precis som Ivan Ukhov.
Ukhov hoppade full och Sotomayor åkte dit på kokain... vad har du för last?
– Haha, där är jag inte ännu. Det skulle nog vara koffein i så fall.
Just kubanen Sotomayors 2,45 är också slutmålet för en karriär som precis börjat.
– Det är det enda stora målet, världsrekord är det största jag kan tänka mig. Mycket större än ett OS-guld egentligen. Jag hoppas bara att (Mutaz Essa) Barshim inte slår det. Det ser bättre ut att slå ett rekord som tillhört samma kille sedan 1988.
Känner du annars av någon press av att komma och fylla luckan efter Sjöberg, Holm, Strand och Thörnblad?
– Nej jag ser det som positivt i så fall. Det finns ett sug efter en ny hoppare och det kan göra att jag kanske får mer uppmärksamhet än mina resultat förtjänar egentligen.
”Årets bästa pass”
Under intervjuns slutskede kommer träningskompisen Bianca Salming. De båda skämtar om att deras gemensamma envishet och vilja att träna hårt under ”Vlado” Petrovics ”öststatsmetoder” snart gjort dem helt ensamma i gruppen.
Dagens träning bjuder på höjdhopp med tre stegs ansats, fem stegs ansats och åtta avslutande hopp på full ansats.
Och nog är formen där alltid.
Med tre stegs ansats flyger Fabian Delryd över 2,15, personligt rekord med fem centimeter.
– Fy fan!, utbrister han glatt överraskad när han går av mattan.
Ansatsen flyttas ut på fem steg, tröjan åker av i solen och Fabian Delryd glider över 2,20, även det ett personligt rekord.
– Det är årets bästa pass. Ja, kanske det bästa höjdpasset jag gjort någonsin, säger han.
Målet med full ansats är att ta ytterligare en höjd. Ribban åker upp på 2,23 men i vinden får Fabian Delryd inte ansatsen och kurvan att stämma. Energin börjar ta slut och ribban trillar ner gång på gång.
Sista och åttonde chansen slutar med ännu en rivning. Fabian Delryd kliver av mattan skakar på huvudet – sen tittar han upp på tränaren ”Vlado” Petrovic.
– Jag kan väl göra ett hopp till?
Fotnot: Intervjun gjordes inför säsongen.