Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Så blev Ara blåst

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-15

Här är hela dramat på och runt mattan

PEKING. Det var blod, svett och tårar.

Det var lögner och videoband.

Det var den 14 augusti 2008.

Det var ett av svensk OS-historias största dramer.

Ara Abrahamian har blött från sin haka sedan första matchen på morgonen. I varje match har matchledaren fått bryta för att läkaren ska komma in och plåstra om honom och bloddropparna ska torkas upp från mattan.

Men ingenting kan stoppa Ara denna dag. Han har väntat, tränat och plågat sig i fyra år för att få revansch för det förlorade OS-guldet i Aten.

I semifinalen mot italienaren Andrea Minguzzi fortsätter han blöda precis som i tidigare matcher.

Men den här gången tar det extremt lång tid att torka mattan. Det är först då Abrahamian börjar ana oråd.

– Jag kopplade inte direkt att domarna var emot mig, det brukar jag kunna göra.

Han hävdar senare att pauserna för att torka blod blev så långa för att Minguzzi skulle hinna återhämta sig.

Då inser Abrahamian, som förlorat första perioden, att här finns inga marginaler utan han måste försöka ”köra över” italienaren för att nå den OS-final han längtat efter i fyra år.

Men 1,5 minut senare är han på något obegripligt sätt utslagen från OS-finalen.

Abrahamian och förbundskaptenen Leo Mylläri blir rasande på matchledaren Jean-Marc Petoud och hans kolleger vid mattkanten.

Ara går till attack och har lust att strypa Petoud men nöjer sig med att skrika ”ni är köpta hela gänget”. Han sparkar i en skylt så det dånar i hela arenan, vrålar ”jävla tjuvar, ni kan dra åt helvete” och försvinner ut.

I den mixade zonen går han rakt förbi de väntande journalisterna utan att titta på dem, drämmer till ytterligare en skylt med en smäll och försvinner in i en korridor.

Klockan är då drygt 12.30 och det är 4,5 timme till den bronsmatch som han nu är klar för. En stund senare kommer Mylläri till den mixade zonen. Han är heligt förbannad men svarar tålmodigt på frågorna.

– Vi får se vad som händer nu. Det går ju inte att lämna in en protest i brottning. Det är inte säkert att vi kommer till bronsmatchen. Jag får fråga Ara, jag vet inte ens var han är nu.

Just när Mylläri är på väg att lämna den mixade zonen får han ett samtal av Glenn Östh, SOK:s sportchef med ansvar för brottning.

– Kanske vi kan lämna in en protest ändå, det kan vara andra regler i OS, säger Mylläri och hastar iväg.

Nu inleds ett febrilt arbete av Glenn Östh.

Protesten, där Sverige kräver att Abrahamian tilldöms segern eller att matchen omedelbart går om, författar han med en bläckpenna på ett linjerat A4-papper och lämnar in till Fila, det internationella förbundet.

Men det är lönlöst — brottningens regler säger att man inte kan lämna in en protest i efterhand.

Däremot kan man kräva en videogranskning under matchen, vilket Mylläri också gjorde men inte fick något gehör för. Då bestämmer sig Östh att gå direkt till Filas president Raphael Martinetti.

Men det tar två timmar innan Östh får audiens hos förbundspampen, klockan 16.15 när det återstår 45 minuter till bronsmatchen.

Under tiden har Ara tagit sig tillbaka till sitt rum i OS-byn, där han delar lägenhet med Jalmar Sjöberg, som också är klar för bronsmatch i sin viktklass och laddar på sitt rum.

Ara har bestämt sig för att inte åka tillbaka till arenan och brottas om bronset. Han känner sig orättvist behandlad och har ingen lust att brottas mer.

I ett rum på arenan pågår samtidigt hetsiga diskussioner. President Martinetti vägrar ta emot Ösths skriftliga protest men Östh och Mylläri får i varje fall Martinetti och domarbasen att titta på videosekvenser från matchen.

Videostunden blir, enligt Östh, generande för Fila.

Bevisen som talar för Abrahamian stärks för varje sekvens som visas och till slut har Martinetti inga argument kvar och skrikande lämnar han därför rummet.

Fila fortsätter vägra ta emot protesten och nu är det mindre än en halvtimme kvar tills Ara ska brottas.

Östh pratar med SOK-chefen Staffan Lindeberg, som nyss återvänt till OS-byn från skeetfinalen, insett att Abrahamian faktiskt finns på sitt rum och går dit.

Där har Ara talat med sin barndomsvän ”Murat”, tränare i Ukraina, på telefon. Murat har varit nära att börja gråta när han försöker övertala Ara att ställa upp.

– Snälla, gör det för min skull.

När Lindeberg kommer in på rummet är klockan 16.35 och Ara ligger fortfarande på sängen.

Lindeberg kan inte tvinga Abrahamian att åka tillbaka men han säger:

– Åk dit och visa att du världens bäste brottare.

16.48 möter Glenn Östh upp Abrahamian vid säkerhetskontrollen utanför arenan.

– Jag vill vinna den här matchen.

Östh har sett Ara arg tidigare men aldrig så här förbannad.

”Jag hade inte velat möta Ara i den här matchen”, tänker Östh.

Kokande av ilska vinner han bronsmatchen mot Melonin Noumonvi, Frankrike.

När Abrahamian kommer ut till mixade zonen den här gången är han mer talför och med blodet droppande från hakan ner på mikrofonerna kommer han med grova korruptionsanklagelser mot Fila innan han avbryter intervjuerna för att gå på dopningskontroll. Nästa gång dyker han upp på prispallen.

Ara talar kort med turken Nazmi Avluca, som också vunnit sin bronsmatch, tar emot sin medalj, kliver omedelbart ner från pallen, lägger ner sin bronsmedalj mitt på tävlingsmattan, vinkar åt de svenska fansen kort och lämnar världsbrottningen — för gott.

Hela dramat

Andra perioden

1:30: Vid ställning 1–1 döms Ara ner i parterr. Andrea Minguzzi försöker koppla rullning.

1:36: Matchledaren slår handen två gånger i mattan och vädjar att Ara ska öppna sig och inte låsa Minguzzi.

1:41: Matchledaren tycker inte att Ara följer uppmaningen utan varnar svensken och deklarerar poäng till italienaren. Men både poängdomaren och mattpresidenten avslår poängen.

1:44: Ara krälar från mitten mot det röda området, blir upplyft – men kämpar sig ner i mattan igen.

1:57: Ara sätter vänsterhanden utanför ringen, vilket händer i stort sett i varje match och ytterst sällas bestraffas. Sekunderna rinner ut.

2:00: Matchledaren gestikulerar förvirrat innan han ger Ara bonuspoäng eftersom han klarade av parterrunderläget. Därmed har Ara vunnit perioden med 2–1 och en tredje, avgörande väntar.

Sekunder efteråt

Ara går mot sin förbundskapten Leo Mylläri för att förbereda sig för tredje och avgörande ronden. Minguzzi står kvar och blickar frågande mot domarna.

1 minut efteråt

Matchledaren verkar ha ändrat sig och höjer Minguzzis hand för att förkunna segraren. Ara vrider sig ilsket bort, sliter av tejpen han har runt huvudet och gestikulerar argt mot mattpresidenten och publiken.

2 minuter efteråt

Kaos utbryter. Ara vankar runt i arenan och skriker. Minguzzi försöker tacka de svenska ledarna men ingen tar hans hand.

2,5 minuter efteråt

Förbundskapten Mylläri begär att högsta domarchefen kommer ner och videogranskar sekvensen. Saletnig kommer och hör med domartrion som alla hävdar att Aras låsning var otillåten och gav poäng till italienaren – trots att de inte visade så under matchen. Därför avslås Leo Mylläris videobegäran – Ara Abrahamian är borta från OS-finalen och chansen att ta ett guld.

3 minuter efteråt

Ara sparkar till en skylt på väg ut till omklädningsrummet. Fortfarande har han inte gratulerat sin motståndare till segern.

2 timmar efteråt

SOK försöker lämna in protest, men det är inte tillåtet inom brottningen. I stället kallas sportchefen Glenn Östh och Leo Mylläri på ett möte med domarna. Där repriseras matchen på video – och plötsligt har domarna bytt motivering till varför Ara förlorade. Nu skyller de på mattflykt, trots att Ara bara hade vänsterarmen utanför ringen.

DRYGT 2 timmar efteråt

Svenskarna tycker inte att de får gehör för sina åsikter och lämnar mötet bryskt.

Följ ämnen i artikeln