EM har väntat på ett frisparksmål.

I kväll kom det äntligen – med besked.

Michael Ballacks kanon gick rakt upp i nättaket – och betydde tyskt avancemang.

– Det var en bra frispark, jag träffade bollen bra, säger Ballack.

Efter att Tyskland förlorat mot Kroatien var laget tvingat att ta poäng mot lillebror Österrike för att EM inte skulle sluta i ett praktfiasko. I paus var ställningen 0–0 och nervositeten började sprida sig.

Då klev han fram, lagkaptenen Michael Ballack. När Tyskland fick ett frisparksläge fyra minuter in på andra halvlek tog Chelsea-stjärnan befälet – och krutade in bollen i nättaket, strax bredvid krysset, från 25 meters avstånd.

”Hade allt att förlora”

Det var EM:s 47:e mål hittills – men det första på frispark. Bollen låg helt still i luften och for som ett streck in i nätet. Målvakten Jürgen Macho var chanslös.

– Det var en bra frispark, jag träffade bollen bra. Det var en viktig seger, säger Ballack.

Målet blev matchens enda och segern gör att Tyskland är vidare till kvartsfinal mot Portugal.

– Problemet var att vi hade allt att förlora. Vi har ett stort mål och det är att gå till final. Jag kände att vi var lite nervösa. Men efter vårt ledningsmål släppte det, säger Ballack som nätade inför tyska profiler som Franz Beckenbauer, Uwe Seeler och Boris Becker.