Förbundsledaren om Fischers tal: ”Det var en uppmaning”
Uppdaterad 2018-11-14 | Publicerad 2018-11-13
Orden från Nilla Fischer skakade om Fotbollssverige.
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand satt nedanför scenen och lyssnade.
– Det var en uppmaning till alla, men i synnerhet till oss män att agera och verka för ökad jämställdhet inom fotbollen, säger han.
Sveriges finaste individuella priser inom fotbollen delas traditionsenligt ut sist på Fotbollsgalan.
På damsidan gick priset till Nilla Fischer, som trots en lång landslagskarriär inte fått Diamantbollen tidigare.
Men det är inte hennes sportsliga meriter – ligatitel i Bundesligan, finalplatsen i Champions League och VM-biljetten– som diskuterats i efterhand.
Det är Nilla Fischers brandtal om jämställdhet som hamnat i fokus. Talet avrundades så här:
– Och alla ni pojkar, killar och framför allt män: det är dags att komma in i matchen för jämställdhet är något som gynnar oss alla men det är något som vi måste göra tillsammans. Och helt ärligt: we have no more fucks to give.
Under tisdagen har spelare i herrlandslaget med lagkapten Andreas Granqvist i spetsen berättat att de känner sig utpekade och att kritiken från Nilla Fischer upplevs som lite orättvist.
Debatten mellan A-landslagens stora profiler hamnade i knät på Svenska fotbollförbundet.
Håkan Sjöstrand hade under tisdagen ett möte med Andreas Granqvist, som också riktade starkt kritik mot SvFF kring bristen på kommunikation kring de gällande ekonomiska avtalen för spelarna.
– Jag har en förståelse för att man upplever att man hamnar i skottlinjen för en kritik. Det det är inte i landslaget som spelarna tjänar de stora pengarna utan i sin vardag. i sina klubbar som är deras arbetsgivare. Och det är där vi ser den stora ekonomiska skillnaden, säger Håkan Sjöstrand.
Han själv uppfattade Nilla Fischers tal som ett generellt budskap.
– Jag uppfattade talet som en uppmaning till oss alla att vi ska behandla varandra på ett schysst och jämställt sätt, säger Håkan Sjöstrand och fortsätter:
– Mycket av det vi ser runt omkring oss är långt från jämställt. Men det är bra att det finns en debatt och att vi försöker påverka att det går i rätt riktning. Men vi kommer tillbaka till faktum att när du spelar i landslaget är det inte den ekonomiska faktorn som är motivationen. De stora skillnaderna vi ser finns i klubblagen. Plus att debatten finns kopplad till de ersättningar vi får som nationsförbund vid EM och VM (där herrarna får mycket mer). Vi delar den uppfattningen och det för vi fram i olika forum, säger Håkan Sjöstrand.
Är herrlandslaget jämställt?
– Ja, det tycker jag. Vi har rättvisa villkor mellan våra olika landslag.
Har du varit i kontakt med Nilla Fischer efter galan?
– Nej, det har jag inte.