”Jag har stor chans att komma med i EM-truppen”
Publicerad 2016-02-23
Abbe Khalili om U21-hjältarna, Henke som Hamréns efterträdare och livet i krigets skugga i Turkiet
John Guidetti och Victor Nilsson Lindelöf får uppmärksamheten av U21-stjärnorna.
I skymundan jobbar sig även Abbe Khalili, 23, mot sommarens stora fotbollsmästerskap.
– Jag tror jag har stora möjligheter att komma med till EM, säger Mersinmittfältaren i en längre intervju om comebacken efter skadan, vem han tycker ska ta över efter Hamrén och livet i krigets skugga i Turkiet.
I söndags gjorde Abdulrahman Khalili comeback i turkiska ligan efter dryga 2,5 månaders frånvaro på grund av en skada i baksidan av låret.
Svensken återvände genom att mycket vackert skruva in 1-0 för sitt Mersin borta mot Ankaraspor efter åtta minuter.
– Det var trist att vi förlorade till slut (1-3), men det var en väldigt bra start för mig. Det kändes viktigt. Självförtroendet kom direkt, bolltouchen satt matchen igenom och fysiskt kände jag mig starkare än på länge, säger Abbe Khalili.
Rehab hemma i Sverige
Trots Mersins utsatta läge i botten av Süperlig fick lagets svenske stjärna tillåtelse att i lugn och ro rehabilitera sin skada hemma i Sverige.
– Jag fick hjälp av landslaget så att jag kunde köra min rehab med Ricky (Dahan) i Malmö. Jag tog ett par veckor extra på mig för att stärka upp musklerna och för att vara på den säkra sidan eftersom det är ett EM i sommar, säger Khalili som var en 2015 års U21-hjältar som fanns med i Erik Hamréns trupper under EM-kval och playoff i höstas.
– Dessutom fick jag chansen att återhämta mig ordentligt efter att ha spelat två säsonger i följd.
Vad tror du om dina chanser att ta en plats i EM-truppen?
– Jag tror jag har stora möjligheter att komma med om Erik tar ut de som är bäst för tillfället, de som spelar mycket i sina klubblag. Om inget händer så kommer jag få mycket speltid i Mersin under hela våren.
Intresse från Spanien
Efter fjolårssäsongens starka sjundeplats för nykomlingen Mersin i turkiska ligan utbröt kaos i klubben i höstas med flera stora ändringar i klubbledningen och ekonomisk problem.
– Det har gjort att vi inte har fungerat bra som lag. När vi inte fick ut lönerna på flera månader så påverkade det en del spelare, säger Khalili. Det var lite kalabalik när vi bytte stab och president i klubben.
Kunde du ha flyttat i vintras?
– Det fanns förfrågningar från Italien, Spanien och större lag i Turkiet. Om Mersin hade velat släppa mig hade jag fått ta en allvarlig funderare. Nu ville inte klubben det så jag behövde inte ta något beslut.
– För mig är det viktigt att veta att jag kommer få spela. Hade jag flyttat hade risken funnits att jag hamnat på bänken – och det vill jag inte när det är EM senare i sommar, säger Khalili.
I comebacken i söndags spelade han i en nummer 10-roll för Mersin.
Är det där du vill spela?
– Det gick bra då, och gillar att spela där om laget har bollen mycket. Annars riskerar man att bli isolerad. Allra helst vill jag nog spela i en vanlig central mittfältsroll. Det är där jag konkurrerar i landslaget, men jag kan även spela på en kant.
Vilka nya U21-spelare tror du kan etablera sig i A-landslaget fram till EM?
– Både Victor (Nilsson-Lindelöf) och Ludde Augustinsson har spelat bra och borde ha en bra chans att få komma med.
Hamrén har ju meddelat att han inte vill fortsätta som svensk förbundskapten efter EM. Vem vill du se som hans ersättare?
– Det är en svår fråga, men jag tycker att man ska våga ta in någon som står för en modern fotbollstaktik, som gör att vi spelar mer fotboll. Jag tror det är en fördel att ha en förbundskapten som har spelat själv på en hög nivå.
Vem tänker du på?
– Henke. Honom känner jag själv. Han har både det moderna fotbollsstänket och kan prata med spelarna. Någon som vågar lyfta fram och ge de unga spelarna lite mer ansvar, tidigare.
– Håkan Ericson gjorde det också väldigt bra vid U21-EM förra sommaren.
– Vi har mött Holland med U21. Några år senare var en stor andel av de spelarna med och spelade VM i Brasilien för Holland. Det måste svensk fotboll bli bättre på, att våga släppa fram de yngre, bra spelarna, säger Khalili.
Nära bomber och krig
Löner som inte betalats ut i tid, klubbkaos och högljudda diskussioner om ojämna, storlagsfavoritiserande turkiska domare präglar Abbe Khalilis fotbollsvardag i Mersin, längst österut på den turkiska Medelhavskusten.
Men det finns betydligt allvarligare saker i hans direkta närhet.
Förra onsdagen spelade Mersin borta mot Besiktas i Istanbul. Fyra dagar senare väntade matchen borta mot Ankaraspor.
– Vi skulle förbereda oss inför den matchen på plats i Ankara utan att åka hem till Mersin först. Men när vi skulle flyga dit kom beskedet om bombdådet i Ankara (28 personer omkom).
– Först blev det snack om att vi skulle stanna kvar i Istanbul något dygn extra, men till slut åkte vi i väg.
Hur kändes det?
– Det är klart man tänker efter. Men personligen har jag inte känt mig rädd. Det var lite stökigt när vi landade i Ankara, men efter några timmar lugnade det ned sig.
– Det snackas mycket mellan de turkiska spelarna i laget, om vad det är som händer i Turkiet, säger Khalili.
Från Mersin är det 250 km till den syriska gränsen.
Hur märks det?
– Knappt någonting alls. Man ser bilderna på tv:n från kriget, men här märker jag ingenting av det som händer, inte alls långt härifrån. Det är en lite märklig situation, säger Abbe Khalili.