Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Green: ”Jag kommer inte att tävla på nån hög nivå i sommar”

Publicerad 2015-04-21

Svenskan har tröttnat – ger upp årets säsong

Emma Green.

Emma Green har tröttnat på att halvskadad jaga mästerskapsstarter.

Redan nu ger hon i princip upp årets säsong för att få ordning på en sargad kropp.

– Jag ser inte att jag kommer tävla på någon hög nivå i sommar, säger hon.

Svenska friidrottsstjärnor är just nu u­tspridda över världen på träningsläger, i hårdträning inför en spännande säsong med ett VM som hägrar i horisonten.

Men Emma Green nöjer sig med att pendla till Uppsala för att en gång för alla bli av med smärtan en lång karriär orsakat.

– Jag åker dit för behandling av Mårten Prosell som är naprapat där. Jag försöker få ordning på kroppen och läka ut, säger hon.

Hur går det?

– Sakta.

”Det finns gränser”

Skadorna, som har sitt ursprung i ett diskbråck, har till slut blivit för mycket. När baksidan i upphoppsbenet blev dålig fanns det inget alternativ.

– Förra vintern pajade ryggen helt men då var det mest högerbenet som saknade kraft. Men nu har det satt sig i vänster så även om smärtan inte är så stor så går det inte. Det finns gränser. 

Kommer tankarna på att sluta ofta, att du är trött på att chansa med din kropp?

– Nja, eller inte så att jag inte vill gambla med kroppen. Det kan jag nog göra, haha. Men det är en extrem nivå jag ­håller på med. Jag har haft tankar på om det är värt det, för det är inte roligt att träna när det gör ont.

– Tankarna på om det kommer bli bra någon gång har varit återkommande. Men just nu känner jag att jag vill ge mig själv en ärlig chans till OS. Det är inte så långt borta så det kommer jag att göra. Det kommer säkert vara tråkigt och tufft i perioden men då får det ­vara det.

”Gäller att få ordning”

Just nu består träningen bara av allmänfysik, sådant som kan förbereda kroppen men som inte sliter på den. Därmed är årets säsong långt bort.

– Jag hoppar ingenting. Jag ser inte att jag kommer kunna tävla på någon hög nivå i sommar. Nu gäller det bara att få ordning på kroppen.

Emma Green

Gren: Höjdhopp.

Senaste tävlingen: En tredjeplats på Finnkampen

i 2014.

Så var fjolårssäsongen: Efter en stabil innesäsong kom skadorna i fatt Green – igen. Tävlade knappt u­tomhus och misslyckades på EM.

Hur har träningen gått sedan senaste tävlingen?

– Jag försöker bara få ordning på kroppen och få den att läka ut. Just nu är det ryggen och baksidorna som hämmar mig.

Vad har du lagt fokus på?

– Bli hel. Jag åker till Uppsala för behandling hos Mårten Prosell, en naprapat där. Om det ska funka och vara värt att fortsätta måste jag ge mig själv chansen att få ordning på kroppen. Det är skönt att bestämma sig för det.

När börjar du tävla?

– Jag har inga tävlingsplaner nu. Jag hoppar ingenting nu.

Vad är ditt mål med årets säsong och VM?

– Jag ser OS nästa år som det absolut viktigaste för mig, det får inte bli någon stress med tävlingar i sommar. Jag tror inte jag kommer kunna tävla på någon hög nivå i sommar.

Charlotta Fougberg

Gren: 3 000 meter hinder.

Senaste tävlingen: Finalen på 3 000 meter vid inomhus-EM.

Så var fjolårssäsongen: Slog igenom stort och krossade det svenska rekordet på 3 000 meter hinder flera gånger om. Gick in som guldfavorit på EM, det slutade med silver.

Hur har träningen gått sedan senaste tävlingen?

– Det har gått väldigt bra, jag kände mig som en duracellkanin direkt efter inomhus-EM sen avtog det ­lite när jag ökade på träningen.

Vad har du lagt fokus på?

– Det är styrkan och mängdträningen. Jag har ökat all min träning med ungefär tio procent. Förut vilade jag en gång i veckan, nu blir det var tionde dag.

När börjar du tävla?

– Jag startar säsongen med slätlopp i Hengelo 24:e maj och sen blir det hinder-debut på Diamond League den 4 juni.

Vad är ditt mål med årets ­säsong och VM?

– Först och främst ska jag kvala till VM sen väl där vill jag ta mig till final. Jag har en dröm om topp fem men vi får se när det närmar sig. Sen hoppas jag vara stabil under 9.30 i år.

Khaddi Sagnia

Gren: Längdhopp.

Senaste tävlingen: Kvalet på inomhus-EM där hon slutade nia, bara en centimeter från final.

Så var fjolårssäsongen: Efter år av skador kom Sagnia tillbaka i fjol, nära EM-kval utomhus följdes upp av genombrottet i vintras.

Hur har träningen gått sedan senaste tävlingen?

– Det har varit bra, förra veckan kom jag hem från ett tre veckor långt träningsläger där vi tränade på bra.

Vad har du lagt fokus på?

– Det är väl fokus på allting egentligen. Att försöka bli både snabbare och starkare. Det har varit mycket styrka och löpning nu.

När börjar du tävla?

– Jag börjar nog på stafett-SM (16–17 maj) och sen längd lite senare. Jag vill börja på en liten tävling där jag känner att jag kan vara avslappnad.

Vad är ditt mål med årets säsong och VM?

– Det är väl att kvala till VM, det krävs fyra centimeter till och det tror jag kan gå. Sen är tanken att slåss om medaljer på U23-EM.

Susanna Kallur

Gren: 60 meter häck.

Senaste tävlingen: 60 meter häck vid galan i Karlsruhe 31 januari.

Så var fjolårssäsongen: Smög igång med ett par hundrameterslopp i slutet av sommaren och gjorde häckcomeback i vintras. Men det blev bara ett lopp innan benhinnorna sa ifrån och säsongen avbröts.

Sportbladet har sökt Sanna Kallur utan framgång. Men så här har hon, bland annat, skrivit om träningslägret i Florida på sin blogg:

18:e mars: ”Förutom specialträningen för vaden håller jag på att stegra upp belastningen igen vad det gäller löpning. Just nu mycket upphängd löpning. I och med att man blir lite lättare så är det ett kalastilfälle att fokusera lite extra på tekniken, och det är ju alltid gött. Älskart.”

31:a mars: ”En rätt skön start på det här lägret, det måste jag säga. Benet överraskade positivt på sin luttrade innehavare under gårdagens löppass och i dag kände jag mig stark i gymmet.”

Kim Amb

Gren: Spjut.

Senaste tävlingen: Finnkampen, där Amb slutade fyra med svaga 74.99,

Så var fjolårssäsongen: Efter långa kast på försommaren dalade formen snabbt i takt med att en krånglande störde allt mer. Ut i kvalet på EM.

Hur har ­träningen gått s­edan senaste tävlingen?

– Det har funkat bra, det har varit en bra försäsong så det ska bli kul att starta i gång. Axeln är alltid lite upp och ner, men just nu känns det ganska bra.

Vad har du lagt fokus på?

– Jag har mest försökt nöta på allt gammalt. Ibland är det bra att inte stöka till det med att prova massa nya grejer.

När börjar du tävla?

– Nu är jag på läger i Italien i två veckor sen startar jag upp säsongen med Diamond League i Doha. Sen har vi inte planerat mer, utan vi får se hur det går.

Vad är ditt mål med årets säsong och VM?

– Vi siktar så klart på VM, det är årets mål att göra bra ifrån sig där. Men annars vill jag bara ha en fin säsong med mycket tävlingar efter ett halvknökigt år. Försöka bygga självförtroende inför OS nästa år.

Erica Jarder

Gren: Längdhopp.

Senaste tävlingen: Kvalet på ­inomhus-EM där hon slutade elva, 4 centimeter från final. 

Så var fjolårssäsongen: Återigen en mycket stabil säsong där dock EM i Zürich blev långt ifrån så bra som Jarder tänkt. Avslutade med personligt rekord på Finnkampen.

Hur har träningen gått sedan senaste tävlingen?

– Det har flutit på jättebra. Vi har hittat flera bra saker att bygga vidare på efter inomhussäsongen även om det inte gick riktigt som jag ville.

Vad har du lagt fokus på?

– Inomhus blev det som att jag nästan började tänka sönder min nya teknik i stället för att bara köra på. Det har jag jobbat med.

När börjar du tävla?

– Jag ska börja tidigt med Diamond League i Doha 15:e maj.  Det har funkat bra för mig tidigare.

Vad är ditt mål med årets säsong och VM?

– VM är det jag lägger upp allt mot. Jag hoppas att jag har hittat en skön känsla där jag kan vara avslappnad med tekniken. Får jag till det vet jag att jag kan hoppa långt.

Michel Torneus

Gren: Längdhopp.

Senaste tävlingen: Guld och svenskt rekord, 8.30, på inomhus-EM i Prag i mars.

Så var fjolårssäsongen: En bra inomhussäsong med EM-guld ­följdes upp av en ojämn utom­hussäsong. Slutade femma på

EM.

Hur har träningen gått sedan senaste tävlingen?

– Bra! Jag har kunnat träna hårt och verkligen kunnat förberedda mig för sommaren, till skillnad från förra året. Jag har äntligen fått vara hel så det känns jävligt skönt att få träna på.

Vad har du lagt fokus på?

– Egentligen har vi försökt plocka upp bollen där vi lämnade den. Jag jobbar som vanligt med snabbheten och tekniska detaljer som farten över plankan. Nu ska vi släppa på träningen lite och åka på träningsläger i San Diego.

När börjar du tävla?

– Jag kickar nog i gång med Bisletts Diamond League 11:e juni.

Vad är ditt mål med årets säsong och VM?

– Jag vill dels slå mitt svenska rekord och så vill jag så klart vara konkurrenskraftig på VM. Det kommer bli tufft, men jäkligt kul. Nu har jag legat och smugit i vassen tillräckligt, det är dags att kliva fram.

Meraf Bahta

Gren: 1500/5000 meter.

Senaste tävlingen: XL-galan

i februari blev enda tävlingen i­nomhus innan en fotskada ­stoppade Bahta.

Så var fjolårssäsongen: Slog igenom stort när hon vann EM-guldet på 5 000 meter. Sprang annars mest 1 500 meter.

Sportbladet har inte nått Meraf Bahta som är på träningsläger i USA men hennes tränare Ulf Friberg svarar på Sportbladets frågor.

Hur har träningen gått sedan senaste tävlingen?

– Meraf tränar för fullt igen efter skade­känningarna inomhus.

Vad har du lagt fokus på?

– Det är mycket basträning med distans och tröskel men också en hel del uthållighetsintervaller.

När börjar du tävla?

– Meraf är kvar i april och maj på ­träningsläger och sen planerar

hon att inleda säsongen med ­Diamond League i Eugene den 30:e maj.

Vad är målet med årets ­säsong och VM?

– Målet är så klart VM, men också att springa en hel del Diamond-League-tävlingar för att utvecklas. Vilken distans det blir på VM är inte bestämt ännu.

Andreas Almgren

Gren: 800 meter.

Senaste tävlingen: Blev finalfyra på inomhus-EM.

Så var fjolårssäsongen: Slog igenom när han blev trea på JVM på nytt juniorrekord. Krossade sedan personliga rekordet inomhus i vintras och var nära medalj på IEM.

Hur har träningen gått sedan senaste tävlingen?

– Inte så bra. Jag fick småont i en vad i samband med EM och det visade sig vara en bristning, så jag har inte kunnat springa så mycket de senaste veckorna. 

Vad har du lagt fokus på?

– Nu har det blivit mycket vattenlöpning, styrka och rörlighet. Jag ska testa ett antigravitationslöpband för att rehabilitera skadan. Vad det är? Det är en ny grej man spänner runt höften, som en luftbubbla där man minskar lufttrycket.

När börjar du tävla?

– Jag hade tänkt börja med ett 1500 meterslopp i USA eter träningslägret här men det kommer jag hoppa över. Nu blir det något annat lopp i början av juni.

Vad är ditt mål med årets säsong och VM?

– Jag vill vara med på VM, då måste man springa under 1,46. Sen är alltid mitt mål att ta mig till nästa omgång.  Jag skulle gärna springa hem en medalj på U23-EM också. Sen är det svenska rekordet inte så långt borta heller...