Lennartsson satte kvitteringen med fem sekunder kvar

Han är förvisso doktorand i matematik – men frågan är om han hade räknat med att bli Sveriges räddare.

Doldisen Jan Lennartsson fixade en poäng mot Ungern och såg till att Sveriges hopp om EM-semifinal lever.

– Jag tänkte inte så mycket. Få bollen och dra dit den, säger han.

Mötet med Ungern slutade 27–27 efter en dramatisk avslutning.

Efter att Sverige gjort sju raka mål i andra halvlek havererade anfallsspelet och i stället tilläts Szabolcs Zubai göra 27–26 med 1,20 kvar.

På slutet satsade Sverige allt framåt och med fem sekunder kvar kom den efterlängtade kvitteringen. Räddade i nöden: Doldisen Jan Lennartsson som till vardags är doktorand i matematik vid Göteborgs universitet.

Svag start

– Skönt med oavgjort när vi var nere med tio sekunder. Men vi hade det och borde ha knutit ihop säcken tidigare, säger han till TV4.

– Första halvlek var riktigt tung. Men vi kom tillbaka i andra och körde över dem. Men sedan gick det tungt igen. Skönt att vi kom tillbaka.

Ungern – och framför allt målvakten Nándor Fazekas – inledde bäst och ledde efter 4,36 med 4–1. Sverige kom dock tillbaka efter den svaga starten. Men så fort laget kvitterade tog Ungern ledningen på nytt.

”För många misstag”

Efter att Ungern tagit ledningen med 14–11 var Sverige på väg tillbaka in i matchen då Martin Boquist reducerade. Men normalt säkre Jonas Källman missade inom en halv minut två frilägen – eller rättare sagt; Fazekas räddade – och Ungern kunde gå fram till 15–12. I det läget tog förbundskaptenen Ingemar Linnéll timeout och samlade ihop trupperna.

– Vi gör för många enkla misstag. Vi hade några chanser att gå upp till lika, men missade det. Men vi har bra häng och ska fixa det i andra halvlek. Vi ska spela mer konsekvent bakåt, sa Marcus Ahlm till TV4 i pausen.

Sju mål på raken

Förbundskaptenen Ingemar Linnéll:

– Det är viktigt att vi släpper ängslan.

Och det var precis vad hans mannar gjorde efter paus. Efter att László Nagy skjutit 20–17 svarade Sverige för sju raka mål och vände till 24–20. Mannen bakom vändningen var högersexan Jan Lennartsson som på kort tid sköt tre mål.

Hoppet lever

I det läget såg Sverige ut att vara på väg mot en komfortabel seger.

Men Ungern vägrade ge upp samtidigt som Sveriges anfallsspel havererade – och med knappt fem minuter kvar var det kvitterat, 26–26.

Trots målvakten Tomas Svenssons storspel såg Sverige ut att förlora. Men då klev som sagt en viss Lennartsson fram.

Nu lever hoppet om semifinal i EM, även om läget ser ytterst svårt ut. Dessutom lever hoppet om en plats i kvalet till OS.