Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Miljonregnet

Wennman: City vrålsatsar – och sparkar ut engelsk damfotbolls hjärta ur ligan

Det är ju lördag så det blir lite Arsenal, lite Manchester City, en del Liverpool, Chelsea och Everton, kanske till och med en dos Manchester United, trots att de inte ens har nåt lag, faktiskt inte en enda spelare.

Visste ni förresten att City köpt sju nya?

Visste ni att Arsenal värvat Englands lagkapten?

Fattar ni vilken cirkus som pågår här?

Här är gänget som ska göra det – Manchester City anno 2014.

Det är alltså damernas dag i London Calling. Eller som Casey Stoney kunde sagt: London Kalling.

Casey spelade i Arsenal, hon var bara 16 och jobbade extra i tvätteriet:

– Jag tvättade kalsongerna åt Dennis Bergkamp och grabbarna.

Nu är hon 31, har 116 landskamper för England och har nyss blivit värvad tillbaka till Gunners, från Lincoln.

Hon behöver inte längre vara rädd för att krympa Fredrik Ljungbergs kallingar i kulörtvätten. Livet har svängt i 90 grader.

– Det har hänt så mycket på femton år, det har gått fort framåt...nu är det träning fyra kvällar i veckan och två pass på dagtid, vi har fysiologer och läkare och folk som tar hand om allting runt omkring oss...allt jag behöver tänka på är att prestera på fotbollsplanen, säger Casey.

Visst, vi vet det mesta om den där utvecklingen, vi har hört berättelserna om kalsongtvättar och sånt, vi vet att damfotbollen blivit så oerhört mycket bättre och större och mer respekterad och växande världen över, men hänger vi med? Bryr vi oss på riktigt?

En omfattande, cynisk förändring

Jag älskar fotboll i alla dess former, jag ser mer än gärna damerna lira, Martas bollkänsla gör mig kär och galen, jag sitter mitt i ett fotbollsland och dess mediabrus och... ändå har jag inte förrän nu fattat vilken omfattande, och cynisk, förändring som sker i den engelska fotbollsvärld som är damernas.

När sportchef Andreasson ringde och ville ha en krönika om kvinnor och fotboll harklade han sig, gick som katten kring het gröt och trodde jag skulle få totalt frispel: det är ju viktiga herr- matcher i ligan och FA-cupen i helgen. Det fick jag inte. Däremot insåg jag plötsligt hur dåligt uppdaterad jag var. Jag hade inte brytt mig på riktigt.

Efter några bra länktips från min kollega professor Bank öppnade sig en fotbollsvärld som blivit mer Vilda Västern än nånsin herrarnas Premier League.

Klassiska Doncaster Belles, själva hjärtat i engelsk damfotboll, klubben som spelat 22 säsonger i högsta ligan och älskats i både böcker, filmer och tv-serier, klassikern som länge vann allt i Jitex-stil, halshöggs å det brutalaste av FA och uteslöts ur den nybildade varianten av Women’s Super League. The Belles får inte vara med i första divisionen, som består av åtta lag. De anses inte riktigt uppfylla alla de krav på ekonomi och utveckling som ställs i den nya superligan. Trots bra balans i böckerna. Trots sin tradition.

In dundrade i stället mäktiga Manchester City. De kom bara fyra i andraligan i fjol, men valdes nu in i WSL 1 – egenmäktigt av FA – på grund av pengarna. City gör en jättesatsning, de värvade tre landslagsspelare på 14 dar – Toni Duggan, Jill Scott och Karen Bardsley – och fyllde sen på med fyra fina förvärv till: Jess Holbrook, Betsy Hassett, Steph Houghton och Isobel Christiansen. De har fem heltidsproffs i truppen, de har tillgång till samma expertis och anläggningar som herrarna och de får en egen, ny arena 2015. City vrål- satsar på sitt damlag med alla oljemuskler spända och har alltså, till traditionalisternas förtvivlan, skickat ut gamla Doncaster Belles i kylan.

Den nya superligan börjar den 16 april, de spelar som en svensk säsong, och dan efter smäller det direkt mellan fjolårets segrare Liverpool och det storvärvande City.

Det är dock fler än City som handlar nytt, här pågår en Kiviks Marknad som får PL att blekna. Arsenal, Englands dominant på senare år, har fyra–fem fina nyförvärv förutom storstjärnan Casey Stoney. Liverpool ser också starkare ut. Alla storklubbarna byter stjärnor med varann. I det engelska landslag som spelar Cypern Cup just nu (2–0 mot Italien, 3–0 mot Finland i går) har nye förbundskapten Mark Sampson hela nio spelare som ska spela för ny klubb i april.

Ett problem till för David Moyes

Saknas gör dock Man United. De skrotade damlaget 2005 och är nu under hård press utifrån, många vill se en nysatsning, inte minst eftersom grannen City tydligen tänker sig att bli Englands etta bland damerna. De ljusblå har Champions League i sikte, vilket kan bli en enorm PR-vinst på Eastlands. David Moyes är inblandad i diskussionerna, han har ett problem att ta tag i här också.

Så: Casey Stoney må ha lämnat tvättstugan, men sitter nu i en slags torktumlare som snurrar snabbare än nånsin. Den är så modern att den sorterar och parar ihop strumporna efter kvalitet. Köpta på Harrods: ihopvikta i en lucka till höger. Billiga eller udda: ut till vänster.

Money talks. De som saknar det äkta och genuina i herrfotbollen ser nu samma värderingar dras genom en mangel av damerna. Stelare och hårdare, utan sköljmedel.

Följ ämnen i artikeln