Ringholm har gjort poker till en valfråga

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-09-01

I veckan arrangerades den årliga Spelakademin i Visby.

På plats fanns intressenter, riksdagsledamöter, representanter från finansdepartementet och Lotteriinspektionen – samt Ken och jag själv.

Naturligtvis kom ämnet internetpoker upp, inte minst mot bakgrund av att ett färskt lagförslag i USA som i ett första steg gick igenom i representanthuset. Om det vill sig riktigt illa i det land som gärna utmålar sig som frihetens hemvist på jorden, kommer alltså IP-adresser att spärras, banker att jagas och penningtransaktioner till och från spelsajter att spåras. För amerikaner – är bäst att tillägga.

En liknande utveckling finns dock redan på andra håll, till exempel i Grekland.

Med på Spelakademin var vice statsminister Bosse Ringholm som i sitt anförande klumpade ihop utländska spelbolag under termen ”det internationella hotet”, och kommenterade ”(de) är före oss i vårt tänkande” om lagförslaget i USA.

Jag högg honom under den efterföljande frågestunden, och frågade om hans ordvändningar ”speglade en längtan, eller till och med en viljeinriktning” inom hans parti?

Tvingade fram ett svar

Ringholm försökte först standardknepet att vill man inte svara på en fråga, så svarar man istället på en annan. Jag naglade dock fast honom vid väggen och tvingade till sist inför auditoriet fram ett motvilligt svar från honom: att han följer utvecklingen noga och kan tänka sig att införa liknande ”åtgärder” i Sverige.

Det är illavarslande. Mycket illavarslande. Redan samma dag gick TT ut med det beskedet, vilket resulterade i åtskilliga tidningsnotiser.

(s) är inte ensamma

I rättvisans namn är (s) inte ensamma om att önska sig spärrar, lås och hinder för svenska spelare på internet; det finns ett eller två andra partier som också drömmer vått om den alternativa utvecklingen. Men vad Bosse Ringholm därmed i förlängningen nu har gjort, medvetet eller omedvetet, är att göra frågan om vi ska ha fritt pokerspel på internet eller inte till en valfråga.

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV4.

Analysen

Följ ämnen i artikeln